Mannen hade en yxa som han hotade de två polismännen med.
Yxan som mannen höll i handen när polismännen gick in i hans bostad för att gripa honom. Bild: Polisen

Man döms efter att hotat poliser med yxa

Två poliser som skulle omhänderta en man blev hotade med yxa och behövde tillkalla förstärkning. Nu döms mannen från Halmstad för hot mot tjänsteman.

ANNONS
LocationHalmstad||

De två poliserna hade fått i uppdrag att omhänderta en 41-årig man enligt ett beslut från psykiatrin. Något som slutade i stor dramatik när det visade sig att mannen var beväpnad med en yxa och inte alls var intresserad av att följa med.

Den av de två poliserna som tog sig in i mannens bostad först mötte honom i hallen med en yxa i handen. Polisen beskrev att han uppfattade situationen som extremt farlig och flydde ut ur lägenheten igen. Sen tillkallades förstärkning.

Hotades med yxa

Polisen har beskrivit att mannen kommit mot honom med bestämda steg och att han var radiostyrd med blicken. Då hade mannen hållit yxan med eggen åt andra hållet och när den andra polisen kommit in i bostaden hade han hållit upp yxan mot honom.

ANNONS

”Av åberopat fotografi framgår det att det inte direkt var någon liten yxa det handlade om” skriver Halmstads tingsrätt i domen.

Döms för två olika brott

Den dramatiska situationen slutade med att en av poliserna behövde använda en elpistol för att kunna gripa mannen. Händelserna inträffade under 2018 och 41-åringen har erkänt och berättat att han insett att hans beteende upplevts som hotfullt. I förhör har mannen sagt att han känt sig avstängd och inte riktigt tänkte när det skedde.

Den sinnesrörelse som mannen befunnit sig i när han begick gärningarna är enligt tingsrätten en förmildrande omständighet som man tar hänsyn till vid bedömningen av straffet. Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för två fall av hot mot tjänsteman samt ett fall av ofredande vid ett annat tillfälle.

ANNONS