Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ur polisens förundersökning
Bild: Ur polisens förundersökning

Man brände ner lägenhet – inbillat hot leder till frikännande

Mannen trodde att han skulle bli skjuten och tände eld på sin lägenhet för att få hjälp av polis och räddningstjänsten. Trots att han har erkänt att han tände på så frias han nu från åtalet om mordbrand. Enligt Halmstads tingsrätt befann sig mannen i en inbillad nödvärnssituation.

Det var grannarna som slog larm när de såg svarta rök bolma ut från mannens balkong i juni i år. Den 52-årige mannen erkände i ett tidigt skede att han hade startat branden.

Mannen var övertygad om att han var hotad av beväpnade personer och att han skulle bli skjuten. Han har bland annat sagt att han tyckte att han såg en person med ett gevär på taket till byggnaden snett bredvid hans lägenhet och därefter röda prickar från ett lasersikte på väggen.

Han säger att han försökte ringa efter hjälp, men att telefonen inte fungerade. Han försökte även ropa på folk från balkongen och få dem att ringa polisen. Han fick kontakt med en dam som sa att hon skulle ringa, men ju längre tid som gick utan att polisen kom, desto mer panikslagen blev mannen.

Han kom till slut inte på något annat sätt att tillkalla hjälp än att lägga toalettpapper på spisen och tända på. Målet var att räddningstjänst och polis skulle komma till platsen och rädda honom, vilket de också gjorde.

Det har vid en rättspsykiatrisk undersökning konstaterats att mannen led av en allvarlig psykisk störning när han brände ner lägenheten, men att han inte längre gör det. Störningen innebar att han saknade förmåga att inse gärningens innebörd.

Halmstads tingsrätt konstaterar att mannen befann sig i en inbillad nödsituation, något som inte har motbevisats av åklagaren, och frikänner honom därför från åtalet för mordbrand. Han döms endast till 30 dagsböter á 50 kronor, totalt 1 500 kronor, för ringa narkotikabrott. Böterna ska dock anses helt betalda då han har suttit frihetsberövad under utredningen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!