Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mordet avslöjades den 29 september 2019 när mamman själv ringde till SOS och berättad att hon dödat sin son. Bild: Roger Larsson
Mordet avslöjades den 29 september 2019 när mamman själv ringde till SOS och berättad att hon dödat sin son. Bild: Roger Larsson

Mamman döms till rättspsykiatrisk vård

Mamman som mördade sin fyraårige son döms till rättspsykiatriskt vård med särskild utskrivningsprövning. Hon ska stanna kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

Utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd fick stor inverkan på målet mot mamman. Tveksamheterna från de två tidigare utlåtanden som getts om henne, och som dessutom kom fram till helt motstående resultat, landade i förvissning när Halmstad tingsrätt meddelade sin dom på måndagen.

Domen meddelades efter en kortare förhandling där först rättsliga rådets utlåtande delgavs för rätten och sedan efter att parterna hållit sina slutpläderingar.

Fri fot?

Mamman har erkänt brottet, men redan från börjat ställt sig själv helt frågande till varför det skedde och hävdat att hon inte haft något uppsåt. Och med det som stöd yrkade hennes försvarare Sofia Blomqvist Szabo på att hon befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd och därmed inte haft något uppsåt att döda sin pojke. Stöd för den uppfattningen fanns delvis i den andra utredningen av mammans psykiska hälsa som gjordes under tiden som rättegången pausades.

LÄS MER: Mamma anhållen – misstänkt för att ha mördat sin fyraåring

LÄS MER: Mordmisstänkta mamman var inte psykiskt sjuk

LÄS MER: Polisen håller resultat från obduktionen av fyraåringen hemligt

LÄS MER: Ny psykundersökning för mordmisstänkta mamman

Som en följd av resultatet i den utredningen borde hon släppas på fri fot, yrkade försvararen. Men åklagare Ann-Christin Claesson pläderade i stället med det rättsliga rådets slutsatser som utgångspunkt, och där anses mamman ha agerat utifrån sin ångestproblematik.

Återfall i brott

Den är inte av ett sådant slag att hon bedöms ha utfört mordet utan att ha insikt om det och hon kan därför inte gå fri från straffansvar.

Tingsrätten kombinerar beslutet att överlämna mamman till rättspsykiatrisk vård med en särskild utskrivningsprövning. Det är en följd av att utredningen av henne visar att det finns en risk för återfall i brott.

Domen meddelades efter att tingsrätten hållit överläggningar, den är ännu inte skriven i sin helhet. Men lagman Pia Johansson återgav stora delar av rättens resonemang innan rättegången avslutades:

– Hon ska dömas för mord, bevisningen som lagts fram är tillförlitlig och det är uteslutet att någon annan varit på plats i lägenheten. Det är styrkt att pojken dödades genom strypning, fynden vid den rättsmedicinska obduktionen talar starkt för att döden orsakades av strypning med snara. Hon har erkänt gärningarna och det är bevisat att hon har orsakat döden på det viset hon berättat, redogjorde Pia Johansson.

Inga förmildrande omständigheter

Angående uppsåtet resonerar tingsrätten med stöd av det resonemang som Högsta Domstolen använde efter mordet på dåvarande utrikesministern Anna Lindh, HD:s slutsatser är vägledande och innebar i det fallet att man slog fast att om det finns olika uppfattningar bland sakkunniga i fall som det här är det Socialstyrelsens rättsliga råd, och dess uppfattning, som ska vara vägledande.

– Rådet kom fram till att hon haft den handlingskontroll som gör det möjligt att göra en uppsåtsbedömning. Hon hade som mål att döda sin son. Gärningen är styrkt och man har bevisat att det var ett uppsåtligt brott. Rätten anser inte att det finns några förmildrande omständigheter, alltså ska det bedömas om mord.

Pojkens pappa yrkade på 75 000 kronor i skadestånd för sveda och värk. Domen innebär dock att han får ersättning enligt schablon, vilket är 60 000 kronor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här