Mamma som skulle fritera grönsaker riskerar att dömas

Den skivade auberginen hann aldrig bli friterad innan kastrullen med het olja började brinna. Mamman i familjen hade gått och lagt sig utan att stänga av spisplattan och är nu åtalad för allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONS
LocationHalmstad||

En januaridag 2020 larmades räddningstjänsten om en brand i en lägenhet i centrala Halmstad. Branden på spisen var redan släckt när de anlände men i efterhand har det konstaterats att det funnits en risk att branden hade kunnat sprida sig till trapphuset och till närliggande lägenheter om den inte hade släckts snabbt.

Orsaken till branden är klarlagd. Mamman i familjen hade planerat att fritera aubergine och hade förberett en kastrull med olja som stod på en spisplatta med full effekt. Men kvinnan började må dåligt efter att hon skivat upp grönsaken och gick till sovrummet för att vila.

I förhör har kvinnan sagt att hon var säker på att hon stängde av spisplattan och flyttade därför inte undan kastrullen med olja. Men enligt räddningsledaren som varit på platsen var spisplattan på full effekt när de kom dit.

ANNONS

Branden kunde släckas snabbt då familjens yngsta son uppmärksammade eldslågorna i köket och ropade på sin storebror som släckte branden med hjälp av en blöt filt. Ingen person kom till skada i händelsen.

Mamman har nu åtalats vid Halmstads tingsrätt misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet då branden inneburit fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom. Kvinnan riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

LÄS MER:Mamma som friterade potatis döms

LÄS MER:Man somnade ifrån pommesen på spisen – åtalas

ANNONS