Mamma som friterade potatis döms

Mamman som lämnade en kastrull med olja på spisen när hon sprang för att trösta barnen döms för allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONS
LocationHalmstad||

Rätten beskriver händelseförloppet kortfattat: mamman lämnade kastrullen utan uppsikt och glömde slå av värmeplattan. Sedan brann det.

Mammans egen beskrivning är något mer målande. Hon hade jobbat länge och var trött. När hon skulle fritera potatis till barnen hade hon oljan på spisen, och det var nästan helt uppvärmt när ett av barnet ropade från badrummet. Eftersom att mamman blev orolig att barnet farit illa sprang hon dit. Det drog ut på tiden när hon fick byta kläder på barnet.

Under de extra minuterna hann oljan på spisen ta fyr. Branden spred sig till skåp och annan köksutrustning. Brottet var ett faktum.

ANNONS

Rätten slår fast att mamman genom att vara oaktsam vållat ”fara för andras liv och hälsa”. Branden hade kunnat sprida sig till resten av lägenheten - och även till andra lägenheter i huset, om det hade velat sig illa. Att räddningstjänsten larmades i tid förhindrade det händelseförloppet.

Den tidigare ostraffade mamman döms nu för allmänfarlig vårdslöshet. Hon ska betala dagsböter för den olagliga spisbranden, 80 om 50 kronor, totalt 4 000.

LÄS MER:Mamma glömde spisen och den heta oljan

ANNONS