Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från ett läger i al-Hol, staden i Syrien där mamman från Halmstad tog sina barn. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Baderkhan Ahmed
Bild från ett läger i al-Hol, staden i Syrien där mamman från Halmstad tog sina barn. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Baderkhan Ahmed

Mamma anslöt sig till IS – nu omhändertas barnen

Mamman reste 2013 från Halmstad till Syrien med sina minderåriga barn för att ansluta sig till Islamiska Staten (IS).
Enligt Säpo har hon ingått i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk sedan början av 2000-talet och nu har socialnämnden beslutat att omhänderta barnen.

Det framgår genom en orosanmälan från polisen att mamman frivilligt reste till Syrien med sina två barn 2013 för att ansluta sig till terrororganisationen IS. I anmälan uppges också att det äldsta barnet giftes bort när hon var tolv år gammal.

Enligt Säkerhetspolisen (Säpo) har mamman ingått i ett våldsbejakande islamistiskt sällskap sedan början av 2000-talet och det finns en pågående förundersökning hos polisen.

Nu har socialnämnden i Halmstad beslutat att omhänderta de två minderåriga barnen, enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och beslutet har slagits fast av förvaltningsrätten i Göteborg.

Barnen förlorade sin pappa och flera syskon i Syrien

Under tiden i Syrien har de inte haft tillgång till utbildning eller adekvat sjukvård och båda barnen har upplevt traumatiska händelser. Bland annat har mammas äldsta barn förlorat sin far samt tre bröder och även det yngsta barnet har mist sin far i kriget, enligt domen.

Enligt utredningen har mamman en romantiserad bild av förhållandena i Syrien och en bristande insikt i hur hennes beslut har påverkat barnen. Att ta barnen till ett krigsdrabbat land har inneburit risker för barnens säkerhet.

Tros finnas en hög risk att hon vill åka tillbaka med barnen

Man menar att barnen behöver skyddas från sin mamma med tanke på att hon kanske fortfarande sympatiserar med IS och man tror det finns en hög risk att mamman skulle kunna ta med sig barnen tillbaka till Syrien.

Mamman själv menar i domstolen att hon blev lurad av sin dåvarande man och att hon varken åkte till, eller stannade kvar, på IS-kontrollerat område frivilligt. Hon säger att hon inte sympatiserar med IS och att hon var hemmafru som inte fick blanda sig i verksamheten.

Men utredningen pekar då på att hon vid ankomsten till Sverige uppgav att hon inte ville till Sverige och att hon inte lärt sina barn svenska trots att hon själv pratar det flytande.

Barnen omhändertogs sent i december 2020.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!