Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Magnetfiske för spänningen och miljöns skull

Förra helgen plockade gruppen upp metallskrot som fyllde två släpvagnar. På bara några minuter hade man fått upp en cykel även denna helgen.

– Vi var några kompisar som köpte in en magnet och sedan var vi igång. Plocka skräp har vi gjort i alla tider. Men magnetfiske är en relativt ny företeelse, säger Monica Hirseland som är en av gruppens medlemmar.

Det är nyfikenheten, naturen och känslan av att göra något gott som fått gruppen Magnetfiskarna i Laholm att starta sin verksamhet.

– Det är lite som med vanligt fiske, det är spänningen med att se vad som fastnar på kroken, men här vill man se vad man får upp på magneten, säger Monica Hirseland.

Allt från ammunition till cyklar

Under året har hon och kamraterna fångat allt från ammunition som polisen fick komma och hämta, till kickbikes och cyklar. Massor av cyklar.

– Det är roligt de första tre, men sedan blir man mest bekymrad. Vad är nyttan med att slänga en cykel i Nissan? Vi plockade upp ett helt släp fullt med cyklar förra helgen, säger Monica.

Allt är svart och kladdigt från botten

Under de första fem minuterna som gruppen fiskade i helgen fick de upp en till. Svart och sönderfrätt gick den inte att rädda och går till ett företag som tar hand om metallskrotet.

Gruppen har startat ett samarbete med Halmstadföretaget Skrotsmart för att hantera avfallet på ett hållbart och korrekt sätt.

– Vi kör allt dit, det blir bäst för alla. Inklusive miljön, säger Monica.

För några veckor sedan fiskade de upp drygt 20 kundvagnar ur Fylleån där knappt hälften fick skrotas men resten kunde återlämnas till sin rättmätige ägare.

– De var ju rejält skitiga, men de kostar ju en del att köpa in och med en högtryckstvätt så blev de rena och fina igen. Butikerna var väldigt tacksamma och glada, säger Monica.

Förbipasserande fick testa

Under lördagen kom flera besökare förbi för att testa på hur det var att fiska med magnet. Svårt i början, men kul, var det generella svaret.

– Det är väldigt smutsigt också, man får lägga allt man har på sig direkt i tvätten när man kommer hem för alla grejer man plockar upp har en sådan otrevlig beläggning så man blir helt svart.

För Monica och hennes kompisar har det blivit ett fint sätt att hjälpa till att hålla rent i miljön samtidigt som man kunnat träffa sina vänner under pandemin, eftersom man ses utomhus och hålla avstånd.

– Vi kunde ha plockat skräp på stranden, men nu har vi tagit oss ut i vattnet också. Det är viktigt att värna om miljön, säger Monica.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här