Made in Halmstad – ny podd på Hallandspostens sajt där lokala kändisar får prata till punkt

Det är ett prominent startfält, med namn som Janne Andersson, Elisabeth Haglund och Tobias Persson. I dag är det premiär på hallandsposten.se för Made in Halmstad, podden där entreprenören och Halmstadbon Christian Albinsson tar pulsen på kända hallänningar.

ANNONS
|

Berätta om poddserien – när, var och hur föddes idén?

– I april i år var det ju verkligen dystopisk stämning när corona precis hade tagit greppet om oss. Det var över en natt hälften så mycket att göra på jobbet. Min bransch, reklambranschen, drabbades hårt. I den vevan hörde Joakim Leihed, medieproducent från Halmstad, av sig och berättade att han hade investerat i en poddstudio som han ville få igång. Han föreslog en podd med Halmstad-tema och jag sa ja.

Hur skiljer sig dina intervjuer från andra, har du hittat en egen ”poddstil”?

– Jag har ingen speciell teknik, men jag har lärt mig att inte prata så mycket själv. Många poddare pratar för mycket, det värsta exemplet är Framgångspoddens Alexander Pärleros som är landets sämsta på att göra intervjuer – just eftersom han mest pratar om sig själv. Jag är genuint nyfiken på dem jag intervjuar och tycker att det är väldigt kul att leka journalist. Det har varit mitt drömjobb ända sedan jag på mellanstadiet praoade hos Roy Sjögren på Hallandspostens sportredaktion.

ANNONS

Hur har du valt ut dina intervjupersoner?

– Jag har utgått från de jag känner och tror kan vara intressanta för potentiella lyssnare.

Från vem har du fått ett nej?

– Per Gessle har tackat nej, men jag hoppas att han hakar på om vi gör en säsong 2.

Ett gripande ögonblick i någon av intervjuerna?

– Det var inte alldeles enkelt att samtala med Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand, om hennes nyss bortgångne man. Vi berörde det, men jag kände inte att jag skulle in där och rota för mycket, utan valde en annan vinkel på intervjun.

Ett roligt ögonblick?

– Komikern Tobias Persson är väldigt rolig när han imiterar bland andra Per Gessle och Peter Wahlbeck, jag skrattade så jag nästan grät. Så man kan säga att Gessle är med i podden, om än gestaltad av Tobias Persson.

Hur gör man för att komma nära?

– Jag försöker köra samtal som om det vore två kompisar som träffas. Och så försöker jag skämta för att lätta upp. Jag vill egentligen ställa mer konfrontativa frågor som i exempelvis SVT:s Min sanning, men jag är för mesig. I mina sämsta stunder som journalist är jag lite för insmickrande.

ANNONS

Vad är det fina med podden som format?

– Det blir ganska avslappnat eftersom man kan ta om. Dessutom får gästerna tala till punkt och de blir inte felciterade, vilket det ibland kan finnas en rädsla för. Personligen lyssnar jag på poddar varje dag, det är ett perfekt sätt att koppla av.

Och vad saknar den?

– Det är ju inte formatets fel, men det är många unga som lyssnar på poddar och kanske inte så många äldre. Exempelvis tror jag att min pappa hade fastnat för några poddar om han hade gett dem chansen, men för många är det en teknisk tröskel att anamma poddformatet.

När och var kan man lyssna på podden?

– Första avsnittet läggs ut på hallandsposten.se i dag, den 23 december, och vi börjar med Tobias Persson. Och som jag sa tidigare, det blir väldigt roligt… Därefter lägger vi ut en avsnitt ungefär varannan dag fram till den 7 januari. Häng med!

Lyssna på första avsnittet här:

Fotnot: Poddavsnitten är cirka 35 minuter långa och förutom på Hallandspostens sajt kan man lyssna där poddar brukar finnas.

Medverkar i podden:

23 december: Tobias Persson, komiker

25 december: Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand

28 december: Jörgen Persson, pingisstjärna och förbundskapten

30 december: Janne Andersson, förbundskapten

1 januari: Sofia Arvidsson, tennis- och padelstjärna

3 januari: Micke Syd Andersson, musiker

5 januari: Julia Engström, golfproffs

7 januari: Jübel (Sebastian Atas och Victor Sjöström), musiker och producenter

ANNONS