Inspirationsbesök. Michael Svensson (M) ville veta mer om Högskolans samarbete med näringslivet. Bild: Jörgen Alström
Inspirationsbesök. Michael Svensson (M) ville veta mer om Högskolans samarbete med näringslivet. Bild: Jörgen Alström

M vill premiera bra samverkan

Lärosäten som är bra på samarbete med näringslivet kan få mer pengar. Riksdagsledamöterna Betty Malmberg (M) och Michael Svensson (M) ville i går veta hur Högskolan blivit så bra på just samverkan.

ANNONS
|

Svenskt Näringsliv rankade förra året Högskolan som bäst i landet på att knyta utbildningarna till arbets- och näringslivet.

Praktik, examensarbeten och arbetsmarknadsdagar är några exempel. De flesta programmen har någon typ av samarbete, enligt rektor Mikael Alexandersson, som tog emot politikerna från riksdagens utbildningsutskott.

Hur studenterna lyckas på arbetsmarknaden är avgörande för hela landets ekonomi, betonade Betty Malmberg som var nyfiken på Högskolans arbete.

– Samverkan gör att studenterna får en aktuell utbildning, säger hon.

I dag upplever hon att de lärosäten som är duktiga på samverkan är frustrerade för att de inte premieras för det ekonomiskt. Det är något som utreds och ett förslag läggs i juni.

ANNONS

– Vi tittar nu på de högskolor som är bra, för att hitta rätt indikatorer. Samverkan ger studenterna en bättre utbildning, säger Michael Svensson, halländsk riksdagsledamot.

ANNONS