M-strid kan bli debatt för hela fullmäktige

För Jonas Bergman (M) är det självklart att Josefin Green ska ersättas som ordförande i Destination Halmstad om hon inte längre företräder Moderaterna. Men den politiske vilden Fabio Ishaq vill försöka väcka debatt kring frågan i fullmäktige. Han ser likheter med fallen där hemvårdschefen och HFAB:s vd fick sparken utan att anklagelserna preciserades.

ANNONS
|

HP skrev i går om hur besviken Josefin Green är över att hon inte får sitta kvar som ordförande i Destination Halmstad, sedan hon under hotet av uteslutning lämnat Moderaterna.

– Jag förstår inte varför de vill straffa mig dubbelt på det viset. Jag tog över ett bolag i kris när jag tillträdde och har fått mycket beröm för hur väl jag skött jobbet – trots svårigheterna med pandemin, förklarade hon i artikeln.

Moderaternas förbundsstyrelse i Halland petar listettan Niclas Jansson, trean Robert Lindell och fyran Josefin Green från alla moderata valsedlar de kandiderar på.
Moderaternas förbundsstyrelse i Halland petar listettan Niclas Jansson, trean Robert Lindell och fyran Josefin Green från alla moderata valsedlar de kandiderar på. Bild: Roger Larsson

– Tanken är annars att ordförandeskapet i kommunala bolag inte ska vara politiskt, utan ha fokus på bolagets bästa. Partiet har dessutom redan insyn genom att Moderaterna har ytterligare en styrelseledamot, menade Green.

ANNONS

Enig fullmäktigegrupp

Men för Moderaternas starke man i Halmstad, Jonas Bergman, finns det ingen annan väg att gå än att byta ut henne som ordförande.

– När vi fick in uppgifterna om att hon gått ur partiet hade vi ett möte i vår fullmäktigegrupp, som var enig, förklarar han.

Jag har ingen insyn i fuskutredningen och tänker inte ha någon offentlig uppfattning om striden som varit.

Han berättar att partierna inte kan göra någonting åt om förtroendevalda sitter kvar i kommunfullmäktige eller i nämnder när de blir politiska vildar – trots att de i sina kandidatförsäkringar egentligen skrivit under löften om att lämna sina poster ifall de går ur partiet.

Jonas Bergman (M) försäkrar att partiet inte är ute efter att straffa Josefin Green. ”Men tänker man efter är det bara logiskt att om Moderaterna fått en viss post som styrelseordförande så ska där sitta någon som representerar vårt parti.”
Jonas Bergman (M) försäkrar att partiet inte är ute efter att straffa Josefin Green. ”Men tänker man efter är det bara logiskt att om Moderaterna fått en viss post som styrelseordförande så ska där sitta någon som representerar vårt parti.” Bild: Jari Välitalo

– Där sitter de på personliga mandat, men för de kommunala bolagen gäller andra regler.

Tycket du att Josefin Green skött sitt uppdrag dåligt?

– Nej, inte alls. Tvärtom.

– Men tänker man efter är det bara logiskt att om Moderaterna fått en viss post som styrelseordförande så ska där sitta någon som representerar vårt parti. Vem är det annars hon representerar?

Men varför är det så viktigt att peta henne nu när det är så kort tid kvar till valet? Kan inte hon som är inkörd på posten sitta kvar den tiden?

– Som styrelseordförande har man bland annat möten med fullmäktigegruppen. Det här är ändå ett ganska tungt och viktigt uppdrag där partiet vill ha insyn och kunna påverka.

ANNONS

Hon upplever det som orättvist att ni straffar henne – trots att hon bara ska ha gjort samma saker som listettan Anna Fallkvist har gjort. Hur ser du på det?

– Det handlar inte om att straffa någon. Jag har ingen insyn i fuskutredningen och tänker inte ha någon offentlig uppfattning om striden som varit.

Ansökningar till Fallkvist

Moderaterna i Halmstad gick i måndags ut och sökte efter någon som är redo att efterträda Green i Destination Halmstad. Senast på fredag den här veckan ska ansökan med cv skickas till just Anna Fallkvist.

Den här veckan har Moderaterna sökte efter någon som kan ta över ordförandeklubban i Destination Halmstad efter Josefin Green. Hennes före detta kollega i den ”förbjudna” tankesmedjan, Anna Fallkvist, är mottagare av ansökningarna.
Den här veckan har Moderaterna sökte efter någon som kan ta över ordförandeklubban i Destination Halmstad efter Josefin Green. Hennes före detta kollega i den ”förbjudna” tankesmedjan, Anna Fallkvist, är mottagare av ansökningarna.

– Målet är att få fram ett bra namn till kommunfullmäktige på onsdag i nästa vecka. Där kan det i så fall tas som ett valärende – och det är då tradition att de andra inte brukar lägga sig i ett visst partis interna angelägenheter, förklarar Jonas Bergman.

”Slöseri med resurser”

Men en som inte vill att frågan ska passera obemärkt är Fabio Ishaq, SD:s förre ledare i Halmstad, numera politisk vilde som startat Halmstads Lokala Parti inför höstens val.

Den politiske vilden Fabio Ishaq ser paralleller mellan fallet med Destination Halmstads ordförande och fallen då hemvårdschefen och HFAB:s vd sparkades. ”Även den här gången handlar det om en stark kvinna som sköter sitt uppdrag på ett bra sätt, men som vissa krafter vill bli av med.”
Den politiske vilden Fabio Ishaq ser paralleller mellan fallet med Destination Halmstads ordförande och fallen då hemvårdschefen och HFAB:s vd sparkades. ”Även den här gången handlar det om en stark kvinna som sköter sitt uppdrag på ett bra sätt, men som vissa krafter vill bli av med.” Bild: Jari Välitalo

– Jag menar att det bryter mot bolagstanken att byta ut en styrelseordförande som fungerar bra och att det är slöseri med kommunens resurser att plocka in någon ny för en så kort tidsperiod, säger han.

ANNONS

Det är samma härskarteknik som togs till när makthavarna inte ville motivera varför de sparkade hemvårdschefen eller HFAB:s vd.

Fabio Ishaq är också upprörd över Lars Püss uttalande om att han ”känner sig bakbunden i att inte kunna berätta exakt vad som skett” eftersom det skulle ”få konsekvenser” för de berörda.

– Det är samma härskarteknik som togs till när makthavarna inte ville motivera varför de sparkade hemvårdschefen Jennie Vidal eller HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja, hävdar Fabio Ishaq.

Vill ha politisk debatt

Han har tidigare agerat på olika sätt i de fallen som han nämner. När det gäller hemvårdschefen gick han ut i HP och hävdade att han blev vilseledd inför att beslutet skulle tas. När det gäller HFAB:s sparkade vd krävde han att Halmstads Rådhus AB skulle verka för att HFAB:s styrelse avsätts. Internt inom sitt dåvarande parti, Sverigedemokraterna, krävde han också att SD skulle avsätta sin styrelserepresentant i HFAB.

– Även den här gången handlar det om en stark kvinna som sköter sitt uppdrag på ett bra sätt, men som vissa krafter vill bli av med. Jag vill ha en politisk debatt om det, säger han.

LÄS MER:M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS MER:Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

LÄS MER:Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

LÄS MER:Insinuationer får starka chefer som sparkats att se rött

LÄS MER:Jennie Vidal bryter tystnaden: ”Jag har aldrig fått någon mer förklaring”

LÄS MER:Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

LÄS MER:SD vill sparka HFAB:s styrelse

LÄS MER:”Alla chefer som fått sluta vet varför”

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

LÄS MER:Fabio Ishaq (SD) om att avsätta Vidal: ”Jag känner mig lurad”

ANNONS