M-politiker anklagades för lögn av S-ledamot i fullmäktige

En konflikt har uppstått mellan Micael Nilsson (S) och Carl-Johan Berthilsson (M). På kommunfullmäktiges senaste möte anklagade S-ledamoten moderaten för att utöva påtryckningar och för att ha ljugit i samband med att en ny förvaltningschef skulle tillsättas. Berthilsson förnekar och kallar agerandet för ”dålig stil”.

ANNONS
|

Det var i samband med ledamöternas frågestund som Micael Nilsson framförde anklagelser om att Carl-Johan Berthilsson skulle ha försökt påverka tjänstemän att frångå reglerna i två olika ärende.

Det ena rörde ett företag som ville använda parkmark för att kunna exponera sina bilar bättre, och det andra handlade om det tillfälliga gymmet i Tylösand där Berthilsson enligt Nilsson hade tryckt på för att delar av anläggningen skulle få vara kvar även vintertid.

Den tredje anklagelsen rörde tillsättningen av en ny chef för nybildade teknik- och fastighetsförvaltningen. Micael Nilsson hävdar att Berthilsson vid ett möte där anställningen diskuterades ska ha sagt att han inte ville se Anders Thorén, dåvarande chef för teknik- och fritidsförvaltningen, som ny chef på grund av saker som hände när Thorén var chef för byggnadskontoret.

ANNONS

”Gjorde starka invändningar”

Efter fullmäktigemötet ringer HP upp Micael Nilsson. Han berättar att han blev irriterad när han i höstas läste ett uttalande av Carl-Johan Berthilsson. Detta gjordes i samband med att moderaten fick frågor om chefstillsättningen eftersom han anklagades för jäv på grund av ett gammalt bygglovsärende som han var inblandad i och som slutade med straffavgift.

I intervjun uppgav Berthilsson att han inte ens tänkt på att Anders Thorén var chef för byggnadskontoret vid den tidpunkten.

LÄS MER:SD tar beslut om ny chef till domstol – misstänker jäv

– När jag läste att han sa detta så reagerade jag för det stämde ju inte. Berthilsson gjorde väldigt starka invändningar mot Anders Thorén och när vi andra försökte få reda på varför sa han bara att det var så gammalt att han inte ville gå in på det. I efterhand blir det ju att man tänker att det kanske var en jävssituation trots allt, säger Micael Nilsson.

Men varför agerade du inte direkt?

– Jag fick ju inga svar på mina frågor till Berthilsson då. Därför kände jag inte till den situation som sedan kom fram när Fabio Ishaq valde att anmäla misstänkt jäv på grund av det där bygglovsärendet. Först då drog jag kopplingen och tyckte att det var konstigt att Berthilsson uppgav att han inte ens mindes att Anders Thorén var chef för byggnadskontoret.

ANNONS

Tillbakavisar alla anklagelser

I fullmäktige valde Carl-Johan Berthilsson att försvara sig på de två första punkterna – men sa att han inte tänkte svara på den tredje anklagelsen.

HP ringde upp även Berthilsson efter mötet. Han förklarar att ärendet med bilfirman enbart handlade om att röja sly och buskar i ett dike mellan gatan och företagets mark. När det gäller gymmet menar han att han ställde en fråga om man kunde hitta en liknande lösning där som för uteserveringarna, inget annat.

– Det är viktigt att vi förtroendevalda försöker hitta lösningar och inte låsningar, säger han.

Och när det gäller påståendet om vad du sagt i samband med tillsättningen av en ny förvaltningschef?

– Jag tror att om man säger en osanning många gånger så blir det sant till slut. Anklagelserna saknar grund och som jag har sagt tidigare så handlade det inte om att välja bort någon utan att välja den bästa.

Så det är helt taget ur luften – Micael Nilsson ljuger alltså?

– Det är ett antagande han får stå för, jag och övriga på mötet har inget minne av detta, men om han ljuger eller inte, där kan jag inte tala för honom. Men i en jävssituation ska du ha egen vinning och jag kan inte se vilken vinning jag skulle ha av detta. Dessutom är ärendet prövat eftersom Fabio valde att anmäla så det är utagerat.

ANNONS

Varför svarade du inte under fullmäktige?

– Vi har en tradition och det har också med etik och moral att göra att vi inte hanterar personärende i fullmäktige – jag lyfter inte fram namn vare sig i positiva eller negativa sammanhang. Jag tycker det var dålig stil att agera på det här sättet, det ska vi inte göra mot varandra i fullmäktige. Ett lågvattenmärke.

S-politikern backar inte

Micael Nilsson säger att Carl-Johan Berthilsson kritiserade honom efter fullmäktigemötet. Men S-ledamoten backar inte.

– Jag står fast vid detta och jag vet att det är flera som också minns samma sak för det har de sagt till mig. Varför de inte vill stå för det i dag, det vet jag inte, säger han.

HP har varit i kontakt med flera andra som var med på det mötet där uttalandena om Thorén ska ha gjorts, men ingen stöttar Micael Nilsson – i alla fall inte fullt ut.

– Det jag kan minnas var att vi diskuterade om vi skulle göra en extern eller intern rekrytering och att Carl-Johan ville ha en extern. Men jag minns inte att han skulle ha sagt något specifikt om Anders Thorén, säger Håkan Björklund (C).

Även Carin Söderberg (S) minns att Carl-Johan Berthilsson var tydlig med att han ville att tjänsten skulle annonseras ut, men har inga minnen av att han sagt något negativt om Anders Thorén. Det gör inte heller Ella Kardemark (KD).

ANNONS

– Jag har aldrig hört detta sägas och jag är förvånad över att man går upp under ledamöternas frågestund och gör personliga påhopp, det är inte så den punkten ska användas, säger hon.

Krissi Johansson (S) uppger å sin sida att ärendet är färdigbehandlat och att hon varken kan bekräfta eller förneka vad som sagts.

– Jag har inga kommentarer. De diskussionerna håller vi i rekryteringsgruppen. Och det ligger också i sakens natur att exakt veta vad som sagts många månader tillbaka är klurigt.

Anders Thorén har valt att inte kommentera händelsen.

FLER ARTIKLAR I ÄMNET HÄR:

Före detta byggpolitiker rev och byggde utan lov

Berthilsson förvarnar om ersättningskrav

Berthilsson fick lägre straffavgift

Domstol avslog överklagan om jäv vid chefstillsättning

ANNONS