M kovänder om Eketångaskogen

En minut i tolv kovänder Moderaterna i frågan om bostäder i Eketångaskogen. På onsdagens fullmäktige ska partiet föreslå att området utgår ur översiktsplanen. Jonas Bergman (M) medger att en högljudd opinion under ett valår spelat in – men menar att tungan på vågen varit att C lämnat uppgörelsen med alliansen och S.

ANNONS
|

In i det längsta har Moderaterna under Jonas Bergmans ledning försökt stå emot kritiken från många av partiets kärnväljare i Halmstad, som varit emot att det byggs bostäder i Eketångaskogen.

Han har tillsammans med sina allianskolleger pekat på att man måste se till hela kommunens bostadsbehov och inte rycka loss enskilda områden från den uppgörelse som gjorts inför den nya översiktsplanen.

Men i sista stund, precis innan översiktsplanen ska upp i kommunfullmäktige, gör M en helomvändning. Partiet föreslår nu i stället att Eketångaskogen utgår ur planen.

Långsiktigt skydd

För att åstadkomma ett långsiktigt skydd föreslår M även att hela det hittills oskyddade området i Eketångaskogen markeras som ”Grönyta särskilt viktig att bevara”.

ANNONS

Skulle förslagen röstas ner i fullmäktige flaggar M ändå för att kämpa för sin inställning genom att säga nej till att Eketångaskogen tas med i bostadsförsörjningsprogrammet – oavsett vad översiktsplanen kommer att säga.

Intern kritik

Partiet har länge brottats med intern kritik mot det tidigare ställningstagandet att satsa på bostäder i Eketångaskogen. Bland annat har en grupp inom Moderaterna, som startade tankesmedjan Politik & gofika, pratat om en ”tondöv toppstyrningskultur”.

En del av kritiken som framförts av moderate utmanaren Niclas Jansson har varit att ”den toppstyrda partiledningen varit tondöv inför opinionen i bland annat Eketångafrågan”.
En del av kritiken som framförts av moderate utmanaren Niclas Jansson har varit att ”den toppstyrda partiledningen varit tondöv inför opinionen i bland annat Eketångafrågan”. Bild: Roger Larsson

Kan man säga att det här sena lappkastet är ett svar på det uppror som varit inom partiet – och som ledde till kuppen på nomineringsstämman?

– Nej, jag skulle snarare säga att vi hade en bred uppgörelse som tog ansvar för helheten – men för en månad sedan blev det ett nytt läge när Centerpartiet hoppade av, säger Jonas Bergman.

Fast i den debattartikel ni nu skrivit låter det främst som att ni tagit intryck av opinionen. C–vändningen nämns väl mer underordnat?

– Ja, det är ingen hemlighet att det funnits en stark opinion bland allmänheten i den här frågan.

Kan man då säga att C–kravet på att återremittera hela planen blev tungan på vågen för ert nya ställningstagande om Eketångaskogen?

– Ja, vi hade ju en bra överenskommelse mellan alliansen och Socialdemokraterna, där alla fått kompromissa – men när nu C bestämde sig för att lämna den öppnade sig möjligheten till nya diskussioner inom vårt parti.

ANNONS
Jonas Bergman (M) försvarar sin kovändning bland annat med att Jenny Axelssons Centerpartiet hoppat av uppgörelsen som fanns om översiktsplanen.
Jonas Bergman (M) försvarar sin kovändning bland annat med att Jenny Axelssons Centerpartiet hoppat av uppgörelsen som fanns om översiktsplanen. Bild: Jari Välitalo

När bestämde ni er till sist?

– Vi har haft många bra diskussioner i en stor grupp i ungefär en månad, men det slutliga beslutet togs på måndagskvällen.

Vi har haft en rak och tydlig linje under hela mandatperioden, men ibland måste man lyssna in opinionsyttringar och omvärdera.

Tidigare har ni och andra allianspartier kritiserat SD för att de är populister som inte tar långsiktigt ansvar för helheten, utan bara lyssnar av vem som skriker högst innan de tar ställning. Gör inte ni själva samma sak nu?

– Vi har haft en rak och tydlig linje under hela mandatperioden, men ibland måste man lyssna in opinionsyttringar och omvärdera tidigare beslut.

Hur mycket spelar det in att det är val i höst?

– Självklart har det varit en del i det här, men jag hoppas att folk också ser till allt annat vi jobbat fram i översiktsplanen. Det handlar trots allt om 23 000 bostäder.

När avhoppade moderaten Ann-Charlott Mankell startade Hjärta för Halmstad var en av det nya partiets valfrågor att rädda Eketångaskogen.
När avhoppade moderaten Ann-Charlott Mankell startade Hjärta för Halmstad var en av det nya partiets valfrågor att rädda Eketångaskogen. Bild: Jari Välitalo

Kommer inte den avhoppade moderaten Ann-Charlott Mankell nu peka på att ni ängsligt ändrar er till den ståndpunkt som hennes nystartade Hjärta för Halmstad går till val på?

– Det finns säkert många som vill ta åt sig äran av att vi ändrat oss, men vi som jobbat hela mandatperioden med att få till en översiktsplan ska också känna oss stolta, säger Jonas Bergman och tillägger:

ANNONS

– Vi måste nu ha fokus på att det inte ska bli någon återremittering av planen. Med tanke på den kritik som gällt brist på byggbar mark för företagare och brist på studentbostäder vore det oansvarigt att skjuta på beslutet om en översiktsplan.

LÄS MER:Massiv S-kritik när C vill återremittera framtidsplanen

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

LÄS MER:Före detta M-tungviktare räds inte att bli kallad populist

LÄS MER:SD vill bevara Eketångaskogen och bygga mer i Fammarp

LÄS MER:Färre bostäder i Eketånga och Frösakull i nytt förslag

LÄS MER:M vill stoppa bostäder i Frösakull och i Tylösand

LÄS MER:KD säger nej till bostäder i Eketångaskogen

ANNONS