Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Möbler för 400 000 stals från Severins – nu döms fyra

Genom att krossa en ruta tog sig förövarna in i Severins lokaler och stal möbler till ett värde av strax under 400 000 kronor. Genom sina Facebookvanor åkte de fast.

De hade något att göra med den spektakulära designerstölden i alla fall, de fyra som nu döms i Helsingborgs tingsrätt, slog domstolen fast. Att ärendet hamnade i Skåne beror på att en liknande stöld drabbade en exklusiv möbelbutik i Helsingborg. Tack vare övervakningsfilm från det tillfället – och inte minst ett fejkat poliskonto på Facebook – har nu de fällande domarna meddelats. En av de dömda är en Halmstadbo.

Stölden på Severins i Halmstad gick snabbt när den inträffade. Det var en natt i september i fjol som förövarna krossade en ruta på butikens baksida och tog sig in i lokalerna. De fick med sig exklusiva möbler till ett värde av 378 470 kronor innan de försvann spårlöst.

Förövarna lämnade inte några fysiska spår efter sig – polisen kunde inte hitta vare sig fot- eller fingeravtryck.

Efterhand uppenbarade sig dock digitala spår.

Såldes på Facebook

På Facebook Marketplace och i flera designmöbelgrupper på mediet dök bilder på möblerna upp. Några av dem hade fortfarande prislapparna kvar – både från Severins och från Helsingborgsbutikens – vilket väckte polisens intresse.

Utredningsenheten för särskild Internethämtning på Noa (polisens nationella operativa avdelning) fick i uppdrag att skapa en fejkprofil i syfte att få kontakt med säljarna.

Kontakt med polisens fejkprofil ”Emma”

Det var genom kontakten mellan fejkprofilen ”Emma” och försäljarna som de fyra som nu döms identifierades. De fyra misstänks på olika sätt vara inblandade i designerstölden. Även om det inte har gått att bevisa att någon av dem varit gärningsman vid stöldtillfällena har polisen samlat tillräckligt med bevis för att få dem fällda för olika häleribrott. Mannen från Halmstad fälls för medhjälp till grovt häleri. Han medger att han pratat med ”Emma” i telefon men säger att han egentligen bara är en mellanhand, en kommunikationsväg, mellan de riktiga försäljarna och deras köpare.

Helsingborgs tingsrätt menar att Halmstadbon i sådana fall borde förstått att det han hjälpte till med var en del i en brottslig gärning. Han döms till ett sex månader långt fängelsestraff. De andra tre fick lägre fängelsestraff, ett par månader var.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här