Många ville vara med när nya barnavdelningen invigdes

På lördagen trollade clownerna Räkan och Snyting fram en barnavdelning full av fantastiska upplevelser.

ANNONS
|

Barn och föräldrar strömmade till Stadsbiblioteket på lördagsförmiddagen när den nya och hett efterlängtade barnavdelningen invigdes.

– Fantastiskt att det har kommit så mycket människor. Det har varit en lång väntan på ombyggnaden, säger Lena Roosberg, enhetschef för barn- och familj på Halmstads bibliotek.

Förseningen blev sex månader på grund av att inredningen inte höll tillräckligt hög kvalitet för att klara påfrestningarna av barnens lek. Istället för nyinvigning den 10 september förra året blev det alltså den 25 mars.

Nu när det väl var dags för invigning genomfördes den bland annat med hjälp av clownerna Snyting och Räkan. Kulturchef Kristina Blomqvist, som höll invigningstalet, får ursäkta men hon nådde inte riktigt upp till den entusiastiska stämning som Snyting och Räkan gjorde.

ANNONS

Ann-Margret Lindgren-Johansson och Malin Norling, som döljer sig bakom clownsminket, gjorde ettfantastiskt roligt framträdande där barnen var mer än hundra procent med på noterna i Räkans och Snytings hisnande trolleritrick.

Att det nya barnbiblioteket varit efterlängtat gick inte att ta miste på när man gick omkring i den utvidgade barnavdelningen. Uppe i Borgen satt 7-årige William Rex och läste en Bamse-bok med mamma Emelie.

– Jag har verkligen längtat efter att barnvdelningen ska öppna. Det har tagit en miljard år, konstaterade han.

Enligt William är just Borgen det bästa stället på den nya avdelningen.

– Här kan man sitta och läsa eller leka.

Tanken är att det ska finnas något för alla barn, från nolltill 15 år. De minsta barnen kan hålla till i Småstaden och leka på en matta som föreställer Halmstad ur fågelperspektiv. För de äldre finns Rymd- och Regnskogsmiljöer medan de äldsta kan hänga i Storstaden.

Under lördagsförmiddagen höll barnkulturdesignern Eva-Johanna Isestig en liten föreläsning där hon förklarade tanken bakom utformningen, som tagits fram i samarbete med elever från Östergårdsskolan och Getingeskolan.

Aktiviteterna för barnen med sagoläsning, poesiskapande, virtual reality-spel med mera pågår fram till klockan 15.30. Biblioteket är öppet till klockan 16.

ANNONS
ANNONS