Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Projektledare. Anna Melin projektleder arbetet med den nya aktivitetsytan på Engelbrektsplanen på Nyhem i Halmstad.

Många tycker till om grön oas på Nyhem

En dansbana, en yta för parkour eller en park där man kan umgås. Förslagen om hur den södra delen av Engelbrektsplanen på Nyhem i Halmstad ska se ut i framtiden är många.

Kommunen planerar att göra om den gröna ytan som ligger framför studentbostäderna på Bolmensgatan. Det handlar dels om att bygga en ny förskola i norr och dels om att uppföra en aktivitetsyta i söder. 

Allmänheten har nu möjlighet att tycka till om den senare. Hittills har ett femtiotal förslag ramlat in på kommunens hemsida.

– Vi har fått förslag på alltifrån en dansbana till parkour och parkmiljö. Det är också tydligt att många vill ha gym och en bollplan, säger Anna Melin, landskapsarkitekt på kommunen. 

Finns det plats för allt?

– Vi kommer att behöva prioritera och då väger de förslag som återkommer oftast och främjar folkhälsan tyngst. Men vi vill försöka tillgodose allt i från äldres till studenters önskemål. 

När HP nyligen hälsade på under en invånardialog om den nya aktivitetsytan sade Ing-Marie Konradsson, som bor i närheten, att det är positivt att det görs något åt planen. 

– Det får gärna bli ett parkområde och kanske en lekplats så att det blir tillgängligt för både unga och äldre, säger hon.

Men alla är inte lika förtjusta i kommunens planer. Studenterna Jessika Kalmér, Patrik Nordlund och Christian Haag oroas över att de inte längre kommer att kunna använda planen för att umgås med vänner om den öppna ytan försvinner.  

– Många studenter tycker om att vara här. Det finns inte så många ytor där man kan umgås på så här centralt, säger Jessika Kalmér. 

Studenterna tycker att det är viktigt att planen inte enbart utformas för träningsändamål. 
– Det finns redan säkert fyra utegym i Halmstad. Det kanske kan vara hälften träningsområde och hälften park där man till exempel kan grilla, säger Christian Haag. 

Tanken är att den 6000 kvadratmeter stora aktivitetsytan ska stå klar innan årets slut. Allmänheten har möjlighet att lämna in förslag till och med fredagen den 13 maj.  

– Vi vill hitta något som passar alla ålderskategorier. Det kan bli en tuff nöt att knäcka men jag tror att vi ska kunna komma fram till en lösning som är attraktiv för olika målgrupper, säger Anna Melin. 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här