Många stolar står tomma i Halmstads skolor

Halmstadborna verkar ta råden på allvar om att hålla barn och unga hemma från skola och förskola så fort man ser minsta tecken på förkylning eller luftvägssmitta. Just nu saknas drygt var femte elev i grundskolan.

ANNONS
|

Ett stort antal stolar står för tillfället tomma i Halmstads skolor. Samtidigt kämpar många föräldrar med att hitta lämpliga sysselsättningar för alla de barn som egentligen är pigga och friska med gott allmäntillstånd men där små snoriga näsor eller lite hosta hindrar barnen från att gå till skola och förskola för att inte sprida eventuell coronasmitta vidare.

– I den här veckan har 21–22 procent av barnen i grundskolan varit frånvarande. För några veckor sedan var motsvarande siffra 6–7 procent, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef barn och ungdomsförvaltningen.

Korridorerna blir ödsliga när mer än var femte elev är hemma i från skolan.
Korridorerna blir ödsliga när mer än var femte elev är hemma i från skolan. Bild: Bosse Åström

Ett rejält elevtapp alltså. Exakt vad som ligger bakom frånvaron det vet man förstås inte på kommunen. Det kan finnas elever som hålls hemma ifrån skolan av rädsla för att bli smittade men Pauline Broholm Lindberg tror att absoluta merparten av ökningen handlar om just det faktum att föräldrar håller sina barn hemma för säkerhetsskull.

ANNONS

– Jag tror absolut inte att det här handlar om att vi ser toppen av själva smittan. Jag tror att det här handlar om att man vill göra rätt och inte lämna barn som är det minsta förkylda. Det är ju också de rekommendationer vi har gått ut med i kommunen.

Stor frånvaro också i vissa förskolor

En skola som på sätt och vis går emot strömmen är Åledsskolan som förra veckan tvingades stänga när man skulle sanera lokalerna efter ett kraftigt utbrott av vinterkräksjuka.

– Där är närvaron faktiskt högre den här veckan än förra veckan, säger Pauline Broholm Lindberg.

Hur det ser ut på förskolorna runt om i kommunen, det har man inte riktigt lika bra koll på. Och i dessa tider har förvaltningsledningen valt att låta rektorerna fokusera på att samarbeta och försöka lösa eventuella vakanser med hjälp av varandra i stället för att ägna kraft åt exakt inrapportering av frånvaro till kommunledningen. Men trots att man inte har några exakta siffror, kan man redan nu se att skillnaderna mellan områden och förskolor varierar ordentligt. På vissa håll är det ont om personal medan det är väldigt få barn på andra håll.

– På Andersberg till exempel ser vi att det är väldigt få barn. Vi funderar mycket på vad det kan bero på. Vi tänker att det kanske handlar om att man inte har tillräcklig information till exempel, så det försöker vi arbeta med just nu.

ANNONS

Förberedelse pågår

Förutom de svårigheter frånvarande personal ställer till med arbetar kommunen just nu intensivt för att försöka förbereda så mycket man kan inför att eventuellt inför en eventuell stängning av fysiska skollokaler och fullständig stängning av förskolor. Ett arbete som är komplext och komplicerat på många sätt. Inte minst eftersom antalet okända parametrar är väldigt stort. Man vet inte om det kommer att bli en stängning, man vet inte om skolor och förskolor kommer att stängas över hela landet eller om besluten kommer att vara lokala och regionala, man vet inte vilka yrken och yrkesgrupper som i så fall kommer att undantas, man vet inte under hur lång tid beslutet kommer att gälla och så vidare.

– Vi jobbar med ett stort antal scenarion just nu, säger Pauline Broholm Lindberg.

ANNONS