Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Många söker hjälp på Medborgarservice

Även om mycket av den ordinarie verksamheten i Andersberg ligger nere i spåren av pandemin har Medborgarservice varit mer välbesökt än vanligt.

– Det kan bero på att folk inte kan åka hem till sina hemländer. Jag har jobbat här i fyra år och har aldrig varit med om att det varit så många besökare, säger Björn Johnsson, som är samhällsvägledare på Medborgarservice Andersberg.

Att människor söker sig till Medborgarservice beror ofta på att de vill ha hjälp i kontakt med olika myndigheter.

– Folk kan till exempel vilja ha hjälp med att fylla i blanketter för ansökan om medborgarskap eller familjeanknytning. De flesta besökare kom under 2015 och får därför ansöka om medborgarskap nu, säger Björn Johnsson.

Att många ärenden numera sköts digitalt är något som är nytt för många.

– Vi förklarar att bank-id och digitala underskrifter är nyckeln i dagens digitaliserade samhälle. Numera kan man till exempel scanna och skicka in pass digitalt. Att allt är digitaliserat är nytt för många. Vi försöker förklara att den digitala världen inte är farlig, säger han.

Förutom hjälp i kontakt med myndigheter arrangerade Medborgarservice fram till mars så kallade kulturkvällar på onsdagar. Tanken med dessa är att öka människors kunskaper om samhället.

– Vårt mål är att erbjuda hjälp till självhjälp. Förra året hade vi en här från Halmstads kommun som pratade om ekonomi och risken med att ta sms-lån. Ibland har vi haft ”mångkulturella kvinnokvällar”, där kvinnor visar upp kläder, mat och dans från sina hemländer.

Trots att evenemangen ofta är välbesökta menar Björn Johnsson att det är svårt att locka besökare från andra områden.

– Det har skapats en tråkig bild i media av Andersberg och det gör det svårt att locka hit människor utifrån. Men de som vandaliserar är ofta inte härifrån utan från andra städer, säger han.

Eftersom kulturkvällarna i biblioteket på Medborgarservice tillsvidare är inställda på grund av pandemin är planen att under hösten komma i gång med någon form av digital lösning. Den ordinarie verksamheten väntas återupptas någon gång under nästa vår.

Också den dagliga verksamheten har påverkats av pandemiutbrottet.

– Biblioteket och kaféet är en naturlig mötesplats för folk i området. Normalt sett brukar vi ha tiotals män från Balkan som spelar schack i kaféet och kvinnor som samlas och stickar, men allt sådant ligger nere just nu.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!