Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson/Arkiv
Bild: Roger Larsson/Arkiv

Många olika önskningar på politikernas listor

HBK:s segertåg, färjelinjens återkomst och VM i bordtennis. Det är ett urval av det bästa som hänt Halmstad de gångna två åren enligt politikerna. På deras önskelistor står allt från p-skiva och fler lekplatser till att Kulturhuset bevaras och att pandemin tar slut.

HP har bett en företrädare för varje parti i kommunfullmäktige, totalt åtta stycken, att kort summera det bästa som har hänt Halmstad under de gångna två åren i en tre-i-topp-lista.

Politikerna har även fått göra en önskelista med vad de helst vill ska hända i kommunen framöver – även här i topp-tre-form.

Bland svaren hittas både stort och smått. Flera tycker att HBK:s avancemang till Allsvenskan platsar på listan, liksom Grenåfärjans flytt tillbaka till Halmstad .

Nya lekplatser, utmärkelsen Årets studentstad , att upprustningen av Norre katts park och Bastionen har börjat komma i gång samt att det byggts flera förskolor och skolor är andra saker som hamnat på topplistorna.

På önskelistan nämns bland annat en tunnel under Nissan, ett kallbadhus, ett levande city, ett stabilt styre – men även coronapandemin kommer upp.

Framtiden får väl utvisa hur många av dessa önskningar som faktiskt går i uppfyllelse.

Läs samtliga politikers svar här:

Ella Kardemark (KD). Bild: Roger Larsson
Ella Kardemark (KD). Bild: Roger Larsson

Ella Kardemark (KD)

Det bästa som hänt:

1. Att konstgräsplanen på Söndrums IP är på plats. Det är en viktig fråga för många familjer.

2. Att de sociala frågorna, i synnerhet förebyggande insatser för barn och unga, har lyfts högre på agendan. Vi är stolta över att ”Planen för den inkluderande kommunen” nu finns på plats.

3. Att vi har fått nya lekplatser på Sagoängen och i Norre katts park. Det är en del i arbetet för ett levande city.

Önskelista:

1. Vi vill införa p-skiva med två timmars fri parkering i city och hoppas att fler partier så småningom vill ansluta sig till oss i den här frågan.

2. Att vägförbindelsen som planeras på Söder över Nissan ska bli en tunnel, som leder trafiken under bostadsområdet, i stället för en bro för att inte förstöra den vackra och attraktiva boendemiljön på Söder.

3. Vi vill förbättra och utveckla kommunens bygglovshantering i dom delar där vi får till oss kritik eftersom det är positivt att privatpersoner och företag vill bygga och satsa i Halmstad.

Jonas Bergman (M). Bild: Roger Larsson
Jonas Bergman (M). Bild: Roger Larsson

Jonas Bergman (M)

Det bästa som hänt:

1. Uppgraderingen av det svenska luftvärnet som kommer att få oerhört stor betydelse för Halmstad. Det stärker inte bara Luftvärnsregementet, utan drar också till sig nya företagsetableringar med spetskompetens.

2. Utmärkelsen Årets studentstad. Det är alltid kul när långsiktigt, strategiskt samarbete lönar sig. Högskolan är mycket viktig för Halmstads utveckling.

3. Stena-färjans flytt till Halmstad. Här visade sig kommunen från sin allra bästa sida och flera viktiga branscher kommer kunna dra stor nytta av att vi nu knyter ihop Kattegatt-regionen på ett helt nytt sätt.

Önskelistan:

1. Att den förlamning som drabbat samhället under pandemin släpper, men också att vi drar nytta av den innovationskraft, den sammanhållning och det jävlaranamma som hela Halmstad har visat under pandemin.

2. Att alla de långsiktiga planer som nu är ute på samråd, till exempel bostäder, vägnät och klimat, blir färdigbehandlade. Det kommer att skapa en efterlängtad långsiktighet för utvecklingen av Halmstad.

3. Det finns ett oerhört högt tonläge i sociala medier och en förhoppning är att vi kan börja samtala med och om andra i sociala medier precis som vi gör när vi möts på stan.

Krissi Johansson (S). Bild: Roger Larsson
Krissi Johansson (S). Bild: Roger Larsson

Krissi Johansson (S)

Det bästa som hänt:

1. Kommunfullmäktiges antagna planeringsdirektiv för 2021 som innehåller satsningar på bland annat personal i vård och omsorg, jobbskapande åtgärder, en likvärdig skola, investeringar i levande centrum och Kulturstråk Nissan.

2. Att kulturskolan med kulturhuset Najaden invigdes hösten 2018. Det är en fantastisk plats för musik och skapande för barn och unga.

3. Att HBK äntligen har kommit tillbaka i allsvenskan. Där hör de hemma. När vi får framgångar på elitnivå så utvecklas också breddidrotten.

Önskelista:

1. Att vi kan återstarta Halmstad. Coronavirusets konsekvenser har drabbat hela samhället på ett brutalt sätt, men genom att vi alla hjälps åt kan vi lindra och motverka skadorna framåt.

2. Att sommaridrottens SM-vecka kan genomföras som planerat i Halmstad. När pandemin lättat är det viktigt med evenemang som skapar glädje, rörelse och ger en skjuts framåt för det lokala näringslivet.

3. Ett stabilt styre i kommunen. Om inte förr, så är min önskan att väljarna i valet år 2022 röstar på ett sätt som möjliggör detta.

Lovisa Aldrin (L). Bild: Roger Larsson
Lovisa Aldrin (L). Bild: Roger Larsson

Lovisa Aldrin (L)

Det bästa som hänt:

1. Att vi har antagit planen för den inkluderande kommunen: en tydlig gemensam vilja att ta itu med stora strukturella problem som segregation och jämställdhet.

2. Satsningar för ungdomar som har förenklat deras idrottsutövande som till exempel konstgräsplaner, utökning av ridskoleverksamhet i kommunala lokaler och kulturhuset Najaden.

3. Att vi har byggt klart så många bra och fina skolor och förskolor bland annat Aleskogens förskola, Lineheds förskola och Kärlekens skola.

Önskelistan:

1. Att vi kommer ikapp byggandet av skolor och förskolor så vi får de allra bästa förutsättningar till en bra utbildning för alla barn och unga i Halmstad.

2. Ett levande och händelserikt city-liv fullt av kultur och upplevelser för alla.

3. Ännu fler roliga tema-lekparker för familjer att umgås och ha kul på.

Andrea Skoglund (SD). Bild: Roger Larsson
Andrea Skoglund (SD). Bild: Roger Larsson

Andrea Skoglund (SD)

Det bästa som hänt:

1. Att HBK är tillbaka i allsvenskan. Fotboll är något som ligger många nära hjärtat, oavsett bakgrund, bidrar till hälsa och en chans till mervärde för hela kommunen.

2. Folks engagemang i Facebookgruppen ”Önskar inget hotell i Picassoparken” vars mål är att få till stånd en folkomröstning. SD håller med om att hotellet inte passar in.

3. Att Grenåfärjan kommit till Halmstad. Den är ett lyckat exempel på vad man faktiskt kan åstadkomma genom gemensamma krafter för att tillsammans utveckla vår kommun.

Önskelista:

1. En bra och hållbar personalpolitik, särskilt inom de arbeten där merparten är kvinnor. Vi behöver goda arbetsvillkor, arbetsmiljö och möjlighet för personalen att påverka sin arbetstid.

2. Ett bra företagsvänligt klimat som ger stora möjligheter till etablering och utveckling. Halmstad ska som första steg ligga i topp på företagsrankningen i regionen.

3. Attraktiva kommunala skolor med en bra arbetsmiljö för både elever och personal. Vi måste säkerställa att våra kärnverksamheter faktiskt har utrymme så att vi slipper vara kvar i paviljongträsket.

Ola Nilsson (MP). Bild: Roger Larsson
Ola Nilsson (MP). Bild: Roger Larsson

Ola Nilsson (MP)

Det bästa som hänt:

1. Att Aleskogen blev naturreservat. Äntligen blev Miljöpartiets förslag verklighet.

2. Att upprustningen av Norre Katt och Bastionen har satt i gång.

3. Att HBK:s herrlag är tillbaka i Allsvenskan.

Önskelista:

1. Att coronapandemin tar slut och att vi lär av erfarenheten och skapar en robustare, mänskligare och hållbarare kommun.

2. Att kommunfullmäktige förstår klimatutmaningen på allvar och antar en offensiv klimatplan med omedelbara, konkreta åtgärder.

3. Att Krösatåget utvecklas i stället för att avvecklas. Både för miljön och landsbygden är hållbar kollektivtrafik jätteviktig.

Anna Ginstmark (C). Bild: Roger Larsson
Anna Ginstmark (C). Bild: Roger Larsson

Anna Ginstmark (C)

Det bästa som hänt:

1. Pingis VM – det var så häftigt att vi klev fram och levererade. Det visar vilka otroligt kompetenta personer vi har i Halmstad som kan dra igång och iland ett så stort projekt med sådan bravur.

2. Claude Cahun-utställningen på Mjellby konstmuseum. Den var så bra att den drog in en förstasida i DN. Snacka om bra reklam för Halmstad.

3. Lynghusen i Harplinge som började byggas 2020. Klimat- och energianpassade boenden i en förort, en fin satsning för klimatet och för en av våra serviceorter.

Önskelista:

1. Ett lyft av Halmstad som destination och turiststad med ett kallbadhus och såklart ett Operahus. Tänk vad häftigt med ett högklassigt operahus med fullvärdig scen, orkesterdike, lokaler för scen och kostymmakare och repetitioner.

2. Att ännu fler upptäcker våra fina gröna och blåa näringar och väljer att handla lokalt både av handlare i city och av våra producenter av allsköns mat och dryck.

3. Högbana med kollektivtrafik Halmstad-Tylösand. Vi måste tänka lite klimatsmart och drömma om något som förbättrar trafiksituationen på en hårt ansträngd plats i kommunen.

Tania Bengtsson (V). Bild: Roger Larsson
Tania Bengtsson (V). Bild: Roger Larsson

Tania Bengtsson (V)

Det bästa som hänt:

1. Personalens engagemang som har ställts på sin spets under pandemin då många har fått ställa om, särskilt inom omsorgen. Vill också lyfta engagemanget mot nedskärningarna i till exempel förskolan.

2. Det folkliga engagemanget i viktiga frågor, som till exempel flykting- och klimatrörelsen, engagemanget för lekplatser och mot höjda avgifter i Kulturskolan samt motståndet mot hotellet vid Nissan.

3. Här har jag svårt att rangordna mellan Grenåfärjan, HBK i Allsvenskan och att Hallands konstmuseum är återinvigt.

Önskelista:

1. För Vänsterpartiet står alltid ökad jämlikhet högst upp på listan. Den viktigaste frågan för kommunen framöver är en jämlik skola, där alla barn och unga får likvärdiga möjligheter.

2. Stärka Allmännyttan och minska bostadssegregationen. Ett stopp för den stora utförsäljning av HFAB:s bostäder som planeras framöver.

3. Att Kulturhuset i Folkparken bevaras och blir en oas för det lokala teater- och föreningslivet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här