Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Många med munskydd på bussar och tåg

Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken infördes under torsdagen. Hallandsposten begav sig till stationen i Halmstad för att undersöka hur resenärerna sköter sig.

Under torsdagen började de nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken att gälla. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att munskydd ska bäras av resenärer i rusningstrafik. Mellan sju till nio på morgonen och 16 till 18 på eftermiddagen är det munskydd på som gäller.

Nawin Keawsai har rest från Varberg och väntar på en kompis på stationen i Halmstad, med munskydd på.

– Jag känner mig mycket tryggare med munskydd. Om det skulle sitta någon bredvid mig som hostar eller om jag själv hostar så känns det mycket säkrare med munskydd, både för min egen skull och de andra, säger han och fortsätter:

– Det finns inget negativt med att ha munskydd på sig.

På Hallandstrafikens kundcenter inne på stationen delar man ut munskydd till resenärer om vid uppvisande av biljett. Det har dock inte varit någon rusning för att få tag på munskydd. Endast fem stycken har delats ut under dagen.

En snabb titt in i tåget som är på väg till Helsingborg visar att en klar majoritet av resenärerna har munskydd på.

Några som däremot inte har munskydd på är kompisarna Matilda Ekholm och Almedina Hadzic som tagit bussen från Oskarström. De var båda ovetande om de nya rekommendationerna men tycker det är bra att de införs.

– Det är trångt på bussarna och det skulle kännas tryggare om alla hade munskydd, säger Almedina Hadzic.

Men det räcker inte bara med att bära munskydd, de måste också användas på rätt sätt.

– Jag har sett folk på bussar med munskydd som drar ner det när de hostar. Då gör det ju ingen nytta, säger Matilda Ekholm.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här