Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Samhällsbyggnadsutskottet godkänner utredningen kring kulturförvaltningens lokalbehov i gamla HP-huset.

Många kulturaktörer saknar rätt lokal

Nu godkänns utredningen kring kulturförvaltningens lokalbehov i gamla HP-huset. Slutsatserna är att många av Halmstads kulturaktörer i dag saknar rätt lokal för sin verksamhet och att de gärna vill arbeta nära varandra.

Hösten 2017 flyttar Kulturskolan in i Hallandspostens tidigare byggnad på Söder. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott godkänner nu utredningen kring kulturförvaltningens lokalbehov i HP-huset. Utredningsresultatet skickas vidare till kulturnämnden.

- Den visar på kulturförvaltningens möjligheter att komma in i gamla HP-huset och vilka behov det skulle möta, säger Henrik Oretorp (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

I utredningen "Rum för X" påpekas att det finns ett stort behov av lokaler för kulturverksamhet i Halmstad. Det externa företaget Crease, som har gjort utredningen, bedömer att Halmstad till skillnad från många andra svenska kommuner har ett engagerat och aktivt kulturliv.

Utredaren har gjort enkäter, workshops och intervjuer med olika aktörer inom kulturlivet. 82 procent av kulturaktörerna svarade att de skulle kunna utöka sin verksamhet om de hade tillgång till andra typer av lokaler. Många vittnar om svårigheten att komma åt lämpliga lokaler för projekt.

Enligt utredaren är den tydligaste lärdomen från enkätundersökningen att kulturaktörerna vill arbeta i närhet till varandra. Halmstad saknar lämpliga lokaler för en sittande publik på 200 till 450 personer. Det saknas också repetitions- och produktionslokaler för scenkonst och lokaler som passar för akustisk musik.

Samtidigt lyfter utredaren fram att flera stora verksamheter är hotade de närmaste åren. Lokalerna där Parken i Halmstad, Dramalogen och Kajskulet har hållit till är alla uppsagda på grund av rivning.

Med så många verksamheter som behöver flytta ur sina lokaler och ett kulturliv som törstar efter yta står nu Halmstad inför ett mycket intressant läge där man har möjlighet att placera flera aktörer under samma tak, konstaterar utredaren.

Kulturförvaltningen har sedan tidigare beskrivit sitt behov och vilka funktioner de vill inrymma i gamla HP-huset. 1 400 av totalt 2 600 kvadratmeter ska användas till exempelvis produktions- och repetitionslokaler och projektstudios. I resterande 1200 kvadratmeter planeras en konsertsal som ska rymma 450 åskådare.

Förvaltningen ser positivt på att samlokalisera all kulturell verksamhet och menar att läget på Söder kan bli en naturlig del av kulturstråk Nissan.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här