Avlastning. Sommarens samarbete mellan Halmstad sjukhus och närsjukvården ledde till att akuten fick ett minskat flöde av patienter.
Avlastning. Sommarens samarbete mellan Halmstad sjukhus och närsjukvården ledde till att akuten fick ett minskat flöde av patienter.

Många har sökt akutvård i onödan i sommar

En stor andel av patienterna som i somras sökte sig till akutmottagningen i Halmstad var inte i behov av akutvård. Det visar en sammanställning som gjorts.

ANNONS
|

I juni beslutade Hallands sjukhus och närsjukvården att testa en ny modell genom att låta kvälls- och helgmottagningen på Nyhem bli sambo med akutmottagningen i Halmstad under sommaren.

Dessutom förstärktes verksamheten med en distriktssjuksköterska.

Tanken var att avlasta akuten och hjälpa patienter som egentligen inte var i behov av akutvård till rätt vårdinstans.

På måndag blir verksamheterna särbo igen. Då flyttar kvälls- och helgmottagningen tillbaka till sina lokaler på Nyhems vårdcentral. En stor utvärdering av samarbetet ska göras, men redan nu ser Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnden närsjukvård, att samarbetet har gett resultat.

– 28 procent av patienterna som sökte vård på akutmottagningen kunde tas omhand av distriktssköterska eller närsjukvården. Och det visar ju att alla inte hade på akuten att göra, säger han.

ANNONS

Rydfeldt kan dock inte på rak arm säga att detta är en lösning som ska återkomma nästa sommar eller till och med permanentas.

– Vi behöver utvärdera detta mer innan vi kan svara på det. Men att 28 procent som sökt akut har kunnat erbjudas något annat är en positiv siffra för det minskar trycket på akuten, säger han.

När tror du att en större utvärdering kan ske?

– Vi räknar med att få fram den under september månad och sedan tar vi ställning i oktober.

Även Kjell Ivarsson, förvaltningschef för närsjukvården, tycker att försöket har slagit väl ut.

– Det är positivt på två sätt. Dels har vi fått pröva den här modellen, och dels har vi kunnat se det vi hela tiden har antagit men som vi nu kan slå fast att vi vet – det vill säga att vi har en grupp patienter som söker till akuten men som kan tas omhand på en annan vårdnivå, säger han.

Att göra en djupare analys av patientflödena ser han som viktigt.

– Vi måste kunna rigga för hur vi ska möta våra invånare i framtiden på bästa sätt och se till att våra patienter kommer på rätt vårdnivå från början, säger han.

ANNONS
ANNONS