Dubbla roller. Charlotte Schéle på Svenskt Näringsliv i Halland höll i seminariet.
Dubbla roller. Charlotte Schéle på Svenskt Näringsliv i Halland höll i seminariet.

Många branscher har svårt hitta personal

Det finns ett skriande behov av personal nu och framöver inom många branscher. Vilka kompetenser behöver företagen i Halland och hur ska man möta behovet?

ANNONS
|

Frågan diskuterades under en kort men mycket intensiv träff på Strandbaden i Falkenberg. Svenskt Näringsliv Halland arrangerade seminariet tillsammans med sina medlemsorganisationer och ett 80-tal personer hade nappat på inbjudan.

Skolpolitiker, tjänstemän, rektorer, samt studie- och yrkesvägledare fanns på plats för att lyssna och ställa frågor.

De branscher från det privata näringslivet som presenterades var Teknikföretagen, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna, Svensk Handel, Visita, Entreprenörföretagen, Almega och Transportföretagen.

Dessutom medverkade några halländska företagare och berättade om sin situation. Till exempel Oscar Hanson, nytillträdd vd för Oscar Hanson VVS som firar 100-årsjubileum i år. Företaget grundades i Halmstad 1916 av hans farfars far som bar samma namn.

ANNONS

– Vi behöver tio personer och detta innan byggboomen slår till. Men vi har i princip noll sökande per annons. Det finns ett jättebehov av yngre människor, gärna tjejer. Många tror att vvs-branschen enbart är att vara rörmokare och att det är ett smutsigt jobb. Men det handlar väldigt mycket om teknik i dag, förklarar Oscar Hanson.

Ventilationstekniker, vvs-installatörer, byggarbetare, plåtslagare, maskinförare, konstruktörer, IT-utvecklare, mekaniker, kvalificerade kockar. Det är några av de bristyrken som behöver besättas på stört. Den som utbildar sig till det är i dag i praktiken garanterad ett jobb när man slutar skolan.

Framför allt inom byggbranschen finns ett enormt behov för närvarande. Man kommer inte att nå målen för bostadsbyggandet på långa vägar om inte fler söker sig utbildning på det området.

En del företag tvingas nästan dagligen att tacka nej till jobb på grund av personalbrist.

– Vår bransch är extremt tidspressad. Har ni 20 lediga byggnadsarbetare i dag kan de få jobb i morgon, säger Mikael Tovstedt från Sveriges Byggindustrier.

Pressat var också tidschemat på seminariet så det blev mest information och inte så mycket tid över till frågor under det gemensamma mötet. Men en sak som togs upp var problemet att få prao- och praktikplatser för intresserade elever så att de kan komma ut och se hur jobben ser ut i verkligheten.

ANNONS

Och inte minst hur man snabbt ska kunna ta tillvara på yrkeskunnandet hos alla nyanlända.

Det finns en hel del att diskutera och fundera över i de halländska kommunerna kring den framtida kompetensförsörjningen.

ANNONS