Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Många besökare på sjätte festivalen

Vädret var på Andersbergsfestivalens sida i år. Inte för soligt men heller inget regn. Arrangörerna HFAB och kulturförvaltningen kunde konstatera att tillströmningen av festivalsugna människor var större än vanligt.

Redan strax efter klockan 13 på lördagen, då festivalen invigdes, brakade det loss från stora scenen. Duon Hojat och Vahdat Rahimi fick många åhörare att gunga i takt med den medryckande musiken. Ett gäng killar med rötter i Afghanistan sjöng med i låtarna och dansade tillsammans nedanför scenen.

– Det här är vår musik, de kommer från Afghanistan, precis som vi, förklarade en av dem.

En bit bort stod Halima Abdu Omar och hennes man Ally Omar Hassan och lyssnade. De gillade båda musiken.

– Vi förstår inte vad de sjunger, men musiken är jättebra, sade Halima.

Andersbergsfestivalen hölls i år för sjätte året i följd. Evenemanget har blivit en succé för Halmstads fastighetsbolag, som inte har några tankar på att upphöra med festivalen.

– Det här är så trevligt. Folk träffas och har roligt. Andersberg är verkligen fantastiskt fint, man önskar att fler kom hit från andra delar av stan och fick se det, säger Björn Johnsson, enhetschef för Fritid Öster på kulturförvaltningen.

Intresset för vissa artister lockar ibland besökare från hela Halmstad, ett sådant exempel är Andra Generationen från Göteborg som spelade sist på lördagskvällen. Årets dragplåster Essa Cham & Royal Sounds överraskade publiken med gästartisten Dani M som skapade en fantastisk stämning och fick slussas ut bakvägen efter framträdandet.

Förutom scenframträdandena visade ett 30-tal föreningar från området upp sig och så var det förstås den traditionsenliga loppmarknaden.

En av försäljarna, Neno, hade med sig sin fru Ramiza och tre månader gamle sonen Zlatan. De tre försäljningsborden var överfulla med saker.

– Vi säljer grejer som vi har köpt, men inte har användning för, förklarade Neno.

Förutom kaffebryggare, laptop och mikrovågsugn hittade man en samling gamla mobiltelefoner. Förmodligen av mest intresse för samlare.

– Det finns inga laddare till dem, förklarade Neno.

Under festivalen delades det också ut sex stipendier på vardera 2 000 kronor till ungdomar som HFAB tycker är goda förebilder för de unga på Andersberg. Stipendiaterna var Qendresa Mehana, Kaltrina Rrustemaj, Sebastian Sirghie, och Leonor Bela för Handbollsandan och Ismahan Mahmoud för Grannungen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här