Mäklare coronaanpassar sina husvisningar

För att undvika folksamlingar i coronoatider har mäklarbyråer tvingas ta till nya grepp vid husvisningar. Flera erbjuder till exempel digitala visningar. Att inte få se bostaden ”på riktigt” tycks inte minska köplusten. HP har listat åtta hus som är till salu för under miljonen.

ANNONS
|

Nils Bäckström, franchisetagare på Bjurfors i Halmstad, tycker inte att digitala visningar leder till minskat sug efter hus.

– Många som är intresserade kan bo på annan ort och då föredrar de ofta en digital visning. De brukar sedan skicka någon de känner som bor på orten för att åka och titta åt dem, säger han och fortsätter:

– Det finns också separata visningar för dem som inte vill komma på de allmänna. Vi har inte märkt av någon nedgång.

Lars Rane på Fastighetsbyrån menar att ingen köper en bostad enbart efter att ha sett en digital visning. Att det skulle vara svårare att besiktiga genom digitala visningar är därför inte ett problem.

ANNONS

– Ingen kritar på ett avtal utan att ha sett bostaden på plats. Det blir också allt vanligare att bostäder är besiktigade i förväg av säljaren. Vi mäklare försöker också vara flexibla genom att ha längre visningar för att på så sätt kunna sprida ut spekulanterna i coronatider. Vi har två till tre par per 20 minuter.

Han säger sig inte ha märkt av att att trycket skulle ha minskat.

– Maj månad var den bästa enskilda maj-månaden på 24 år. Det finns för få bostäder, helt enkelt, samtidigt som räntan fortfarande är låg, säger han.

Han tror dock att coronapandemin kan få långtgående konsekvenser för bostadsmarknaden.

– I och med att det är svårare att resa utomlands väljer istället många att köpa någonting i Sverige. Och var väljer man att köpa då? Jo, i Halmstad.

Länsförsäkringar tillhör en av de byråer som valt att inte använda sig av digitala visningar.

– Det finns vissa fallgropar med digitala visningar. Köparens undersökningsplikt kan till exempel inte anses vara uppfylld enbart efter att ha sett bostaden digitalt, säger Tomas Nilsson, mäklare och kontorsansvarig på Länsförsäkringar.

Han tycker inte att köplusten har minskat, men däremot viljan att sälja.

– Media har varnat för sjunkande priser och det har gjort att många valt att behålla sina fastigheter om de inte varit tvungna att sälja.

ANNONS
Åtta hus till salu under miljonen

Knäred, Laholm

0
Utgångspris: 750 000 kronor. Storlek: 69 + 120 kvm. Mäklare: ERA. Mäklarens argument: Rymlig villa i visst behov av renovering. Bra kommunikationer till Halmstad och Markaryd.
Åtta hus till salu under miljonen
Bild: Linda Farkas

Skummeslövsstrand, Laholm

0
Utgångspris: 950 000 kronor. Storlek: 31 kvm. Mäklare: ERA. Mäklarens argument: Bostadsrätt belägen 150 meter från en av Sveriges längsta sandstränder. Mindre än en kvarts cykeltur till Båstad.
Åtta hus till salu under miljonen
Bild: Länsförsäkringar

Högalt, Hishult

0
Utgångspris: 650 000 kronor. Storlek: 48 kvm. Mäklare: Länsförsäkringar. Mäklarens argument: 48 effektiva kvadratmeter där matsalen enkelt kan göras om till ytterligare ett sovrum. Perfekt för den som vill koppla av i naturen.
Åtta hus till salu under miljonen
Bild: Fastighetsbyrån

Marbäck, Halmstad

0
Utgångspris: 975 000 kronor. Storlek: 40 kvm. Mäklare: Fastighetsbyrån. Mäklarens argument: Välplanerat fritidshus med öppen planlösning. Beläget i idylliskt och lummigt område.
Åtta hus till salu under miljonen
Bild: ErA

Kornhult, Laholm

0
Utgångspris: 550 000 kronor. Storlek: 64 + 40 kvm. Mäklare: ERA. Mäklarens argument: Naturskönt belägen villa med stor tomt. Passar den som är händig.
Åtta hus till salu under miljonen
Bild: ErA

Haverdal, Halmstad

0
Utgångspris: 965 000 kronor Storlek: 25 kvm Mäklare: ERA Mäklarens argument: Charmigt hus beläget i Haverdalsbyn. Fem minuters promenad till stranden. Nära golfbana.
Åtta hus till salu under miljonen
Bild: ErA

Hishult, Laholm

0
Utgångspris: 400 000 kronor. Storlek: 40 kvm. Mäklare: ERA. Mäklarens argument: Stor tomt med vackra rhododendronbuskar. 2 kilometer till Store Sjön och 3 kilometer till badplats.
Åtta hus till salu under miljonen
Bild: ErA

Mästocka, Laholm

0
Utgångspris: 495 000 kronor. Storlek: 59 kvm. Mäklare: Skandiamäklarna. Mäklarens argument: Fritidshus fritt från insyn. Närheten till natur och skog ger en känsla av lugn. Säljs möblerad och med vissa inventarier.

Lars Rane kommenterar intresset för Fastighetsbyråns objekt i Marbäck.

– Det är 23 familjer som visat intresse för det. Vi hoppas nå utgångspriset men där är vi inte riktigt ännu. Problemet är att det ligger inåt i landet. De flesta som letar efter hus i Halmstad vill ha ett vid kusten. Vill man ha en stuga i skogen kan man lika gärna köpa i Gislaved och Värnamo och sådana ställen, säger han.

ANNONS