Möt poliserna bakom signaturerna på Facebook och Instagram

Det började med en varning om att det är halt på vägarna. I dag kan det handla om allt ifrån kvinnomisshandel till ett barn som vill veta om tomten kommer även om man har ätit upp syrrans godis. Polisen i Halmstad och Laholm har hittat sin plats på sociala medier.

ANNONS
LocationHalmstad||

Fredrik Arvidsson, Helén Stenbeck och Mattias Svensson jobbar alla som ingripandepoliser i Laholm och Halmstad, och alla tre skriver på de konton som myndigheten lokalt har på Facebook och Instagram.

– Det har blivit ett sätt för oss att ge allmänheten en inblick i vad vi gör – och ibland ett sätt att få ut information väldigt snabbt, förklarar Helén och tar efterlysningar av försvunna personer som ett exempel på när de digitala plattformarna är extra bra.

Polisens Facebook-inlägg kan nå 100 000

– Då kan vi ha mängder av delningar och tips på en liten stund, och det hjälper oss mycket, säger hon och tillägger att det finns inlägg på Facebook som har lästs av 100 000 personer.

ANNONS

Det började 2014 med Facebook-kontot ”Polisen Halland”, och Fredrik var med redan då.

– Mitt första inlägg var en bild på en polisbil och så skrev jag något i stil med ”Ta det lugnt, tänk på att det är halt ute i dag”, säger han och skrattar.

Finns ingen vanlig dag på jobbet

Året efter drog man igång ”Polisen Halmstad och Laholm” och i dag är innehållet betydligt bredare.

Facebook den 10 februari i år: Polisen efterlyser vittnen till två rånförsök som man tror har samband. Inlägget delades 587 gånger. (De misstänkta greps, och förundersökning pågår.)
Bild: Polisen

– Rånförsök, street racing, trafikolyckor – det är en stor spännvidd, säger Fredrik Arvidsson och tillägger att man för tre år sedan även startade Intagram-kontot #polisenhalmstadlaholm.

– Men där är det stopp, vi har inga planer på att Tiktok eller Snapchat, säger Helén och skrattar.

Helén Steckbeck och Fredrik Arvidsson.
Helén Steckbeck och Fredrik Arvidsson. Bild: Roger Larsson

När de tre kollegorna ska beskriva verkligheten de försöker skildra på sociala medier, så är de eniga om en sak: det finns ingen ”vanlig dag på jobbet”.

– Vissa gånger när jag kommer hem tänker jag att ”de skulle inte tro mig om jag berättade vad jag har varit med om i dag”. Det händer så mycket tragiskt, säger Mattias och fortsätter:

– Men vi har också lugna dagar, med fina och roliga möten. Som den lilla killen som var med sin mamma i polishuset i ett annat ärende, och som rusade fram till mig med en mycket angelägen fråga: stämmer det att tomten inte kommer om man har ätit upp sin systers lördagsgodis? (Gossen och Mattias kom överens om att tomten är en förlåtande figur, så klapparna var aldrig i fara.)

ANNONS

Vi skulle ju aldrig lägga ut ett inlägg om det finns uppgifter att ta itu med på en olycksplats.

Fredrik Arvidsson poängterar att kontona på sociala medier bara uppdateras i mån av tid.

– Vi skulle ju aldrig lägga ut ett inlägg om det finns uppgifter att ta itu med på en olycksplats. Det är viktigt att få med.

Instagram 3 mars i år. Polisen meddelar att det från och med nu är körförbud på delar av Brogatan mellan 21 och 04.
Instagram 3 mars i år. Polisen meddelar att det från och med nu är körförbud på delar av Brogatan mellan 21 och 04. Bild: Polisen

Det händer också att poliserna får plocka bort inlägg. Som inför valet 2018, när Jimmie Åkesson skulle tala på Stora torg och Fredrik och ett gäng kollegor var där för att garantera ordningen. När han berättade om det på Facebook blev debatten så hätsk och aggressiv att det var lika bra att ta bort inlägget.

– Generellt gäller att vi måste kolla kommentarerna, vi kan inte låta vad som helst stå kvar – det är ju myndighetens officiella konton, konstaterar Helén och tillägger att ”eftersom man ofta lägger ut ett inlägg det sista man gör innan man går hem, så blir det att man håller koll på sin fritid.”

– Men det är det värt. De allra flesta kommentarer är positiva, precis som att de allra flesta vi möter ute i samhället uppskattar det vi gör.

Vädjar till människors sunda förnuft

Ibland tar polisen tillfället i akt att ”uppfostra” samhällsmedborgarna. Det kan handla om alltifrån att inte köpa ut alkohol till minderåriga till att tänka på att släcka ljusen i adventsstaken. I vissa inlägg vädjar man också till människors sunda förnuft, och uppmanar dem att inte ta upp kameran och börja filma om de är först på en olycksplats (utan i stället ringa 112…) eller sänka farten om de passerar en plats där det redan pågår en räddningsinsats.

ANNONS

Det finns också de riktigt hjärteknipande inläggen. Som när polisen tackar de fyra tolvåringar som tog hand om en fyraåring, som befann sig helt ensam i en lekpark. De unga hjältarna ringde polisen, och höll ställningarna tills ordningsmakten och den förtvivlade mamman dök upp. (Den lilla rymlingen hade för övrigt tagit sig två kilometer på en balanscykel med punka på framdäcket…).

Polisen i Halmstad/Laholm är givetvis inte de enda i landet som har konton på sociala medier, utan det är vanligt förekommande. Dock har det riktats kritik – från Justitieombudsmannen, medier och allmänhet – mot vissa konton, där man menar att skribenterna har uttalat sig nedlåtande mot utsatta människor, varit alltför känslosamma, osakliga, raljerande eller humoristiska på någon annans bekostnad.

– Det är absolut inte okej, och det är inget vi har sysslat mer här. Men vi är medvetna om att det gäller att väga varje ord på guldvåg. Ett ord som ”buset” får vi använda på ett delikat sätt; i fel sammanhang skulle det kunna bli en negativ trigger, säger Fredrik och Mattias tar vid:

– Även ett ord som ”ondska” – ett begrepp som ibland känns väldigt konkret i vårt yrke – kan tolkas helt fel. Så för att vara säker på att landa rätt, brukar jag alltid låta en kollega läsa mina inlägg innan jag publicerar.

ANNONS

Väjer inte för verkligheten

Försiktigheten innebär dock inte att man väjer för verkligheten.

– Nej, vi har lagt ut foton, maskade förstås, från insatser där vi har gripit och satt handklovar på inbrottstjuvar som vi tagit på bar gärning. Sådana incidenter är också en del av vår vardag, säger Fredrik.

Fotnot: Fredrik, Helén och Mattias jobbar alla vid det som formellt heter LPO Halmstad, där även Laholms kommun ingår. LPO står för lokalpolisområde.

Polisens konton på sociala medier:

Facebook: ”Polisen Halmstad och Laholm”. Startades 2015 och har i dag 16 000 följare, och cirka 15 500 som gillar sidan.

Instagram: #polisenhalmstadlaholm. Startades juni 2018. Har nästan 6 400 följare.

ANNONS