Det är Mikael Andersson och Maria Bokström som bor i Villa Andersson med sina två barn. Arkitekten bakom är Abelardo Gonzalez (som för övrigt också har ritat Per Gessles hus i Sandhamn).
Bygget i Frösakull kom igång i början av 2018 och tre år senare flyttade familjen in. När HP kom på besök i november 2021 fick vi en rundtur, men då var inte makarna redo att visa upp sitt hem, utan vi fick fotografera exteriört och i vissa mer allmänna utrymmen. De hade också fått förfrågningar om att vara med i både ”Husdrömmar” och ”Grand Designs Sverige”, men valt att avstå. Nu har de alltså ändrat sig, och i höst får vi se Villa Andersson i TV4:s nya program Grand Designs Årets hus (se faktaruta). Här handlar det inte om att följa en byggprocess, utan om att presentera 16 redan färdigställda hus, som delas in i fyra kategorier: ”Fritidshus”, ”Hus som vågar vara annorlunda”, ”Ett med naturen” och ”Gammalt blir nytt”.
– Ja, de övertalade oss att vara med. Men det gick inte på ett telefonsamtal eller ett mejl. Vi har svårt att se varför hela Halmstad, eller hela Sverige, ska veta hur vi har det hemma, säger Mikael Andersson och fortsätter:
– Samtidigt är vi stolta över vårt hus, och framför allt känner vi att Abelardo bör få den uppmärksamhet han förtjänar. Han har lagt så oändligt mycket tid på det här projektet.
De har inte filmat några sovrum, och inte heller i barnens avdelning.
Dock håller Mikael och Maria fast vid sin mer restriktiva linje även i Grand Designs Årets hus.
– Vi är inte med framför kameran, utan det är Abelardo som frontar huset. Och de har inte filmat några sovrum, och inte heller i barnens avdelning. Plus att det finns några exklusiva konstruktioner och detaljer som vi inte ville ha med – just eftersom de är unika för vårt hus.
Inspelningen gjordes under en dag i maj, och makarna kommer att få se den klippta versionen innan programmet sänds i höst.
– Programledaren Mark Isitt är en fantastisk person, rolig och lättsam, så det kändes jättebra. Hela produktionen var väldigt lyhörd för våra önskemål.
Sticker ut mest av alla husen i programmet
Och Mark Isitt, journalist och arkitekturexpert, blev alltså helt knockad av Villa Andersson.
– Det här huset tävlar förstås i kategorin med hus som som vågar vara annorlunda, och är helt klart det projekt som sticker ut mest av de 16 som är med. Det är spektakulärt, exceptionellt, säreget – ja, som ett eget universum. Det är väldigt osvenskt till sin arkitektur, och om jag säger så här: det är inte precis den svenska måttfullheten vi ser här, utan ett formfyrverkeri, säger Mark Isitt och fortsätter:
– Vi är ganska duktiga på den 90-gradiga vinkeln i Sverige, kanske krävs det en argentinare för att skapa ett hus som öppnar sig vertikalt och horisontellt på samma gång? Tittar du framåt ser du havet, tittar du uppåt ser du himlen genom takfönstren. Takfot och vägg växer ihop, ytterväggarna har en lätt lutning och på vissa ställen har du en takhöjd på tolv meter. Helt hisnande!
Ett roligt hus att dokumentera
Mark Isitt menar att Villa Andersson är ett oerhört roligt hus att få dokumentera, inte minst för att det märks så tydligt att varken arkitekten eller beställaren har kompromissat:
– Hatten av för att man vågar driva ett sådant här projekt till sin spets. Och på något sätt måste man bortse från hur mycket det har kostat. Det blir så lätt att man fastnar i fällan och tänker att ”privat biograf och pool, ojojoj så mycket pengar de har”. Men då politiserar man ju bedömningen i stället för att se till arkitekturen och det konstnärliga, säger han och tillägger att det bland de 16 husen i Grand Designs Årets hus bara finns ytterligare ett som det ligger en ”jämförbar investering” bakom.
Generellt konstaterar Mark Isitt att det är en sann fröjd att få göra det här nya programmet.
– Jamen, det är bara ögongodis, Sveriges bästa villor på ett bräde. Samtidigt har ju inte det här konceptet samma human interest-drama som Grand Designs Sverige, där man får följa hela processen och undra om ägarna ska hålla budgeten, klara tidsramen och hålla ihop äktenskapet.
Grand Designs Årets hus är alltså en tävling, där Villa Andersson är en av 16 deltagare. Vem som vinner får vi veta i höst, men oavsett hur det går så konstaterar Mikael Andersson att han och Maria ”älskar huset och platsen”.
– Barnen trivs, vi trivs och det är ett fantastiskt läge där du hela tiden har naturen runt knuten.
Om jag hade tagit tio kronor för varje bil som stannar utanför så hade huset snart varit betalt, haha
Villa Andersson har blivit en snackis i Halmstad, och Mikael inser att det pratas en hel del om huset. På helgerna är det också en strid ström av bilar som kör förbi och tittar. I början tyckte han och Maria att det var lite jobbigt när de satt och åt frukost och plötsligt såg någon som stod i kohagen utanför och fipplade med mobilen.
– Nu har häcken mot gatan vuxit upp lite och den är dessutom grön, det känns bra. Men om jag hade tagit tio kronor för varje bil som stannar utanför så hade huset snart varit betalt, haha.
Grand Designs Årets Hus
Programmet går ut på att kora Sveriges bästa hus just nu. Det sänds på TV4 och TV4 Play i september-oktober och det är totalt 16 bidrag som tävlar om titeln. Husen, som redan är färdigbyggda, är uppdelade i fyra kategorier: ”Fritidshus”, ”Hus som vågar vara annorlunda”, ”Ett med naturen” och ”Gammalt blir nytt”. Programledare är Mark Isitt (som också är programledare för Grand Designs Sverige).
En vinnare koras i varje kategori och i nästa steg utses en totalvinnare. Priset Årets hus delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter. Juryn består av två husarkitekter (en av dem är Petra Gripp, som också är juryns ordförande), en landskapsarkitekt och en inredningsarkitekt.
Grand Designs Årets hus sänds i fyra avsnitt, ett för varje kategori, och har premiär torsdag 29 september. Det är ännu oklart i vilket av de fyra programmen som Villa Andersson presenteras. Därefter, mot slutet av oktober, startar tredje säsongen av Grand Designs Sverige.
Läs mer: