Lundgrens trädgårdar – 450 lägenheter i helt ny stadsdel

450 nya lägenheter en knapp kilometer från Stora torg. Nu har alla flyttat in i Lundgrens trädgårdar, och vi har tagit en titt på ett av Halmstads största nybyggda bostadsområden i modern tid.

ANNONS
|

Under åren 1917 till 2009 huserade Lundgrens gjuteri på platsen där det i dag har vuxit upp ett helt nytt bostadsområde, med totalt 450 lägenheter samlade i tre kvarter. Med adress Bryngelshusgatan ligger en länga som kallas The Bricks, eftersom radhusen – som är byggda ”på höjden” – ger en engelsk känsla.

I ett av dem bor Charlotte Jansson och Andreas Wallin. De köpte sin lägenhet enbart på ett prospekt. Ritningarna visade ett boende på 113 kvadratmeter i tre våningar, med en hall i bottenplan och kök/vardagsrum, sovrum, balkong och uterum högre upp i huset. När de flyttade in i januari förra året var de bland de första i området.

ANNONS

– Det var lite nervöst att inte veta hur det skulle bli. Att investera nästan tre miljoner i ett boende som bara finns på ett papper är ju inte självklart. Men det kändes rätt direkt när vi fick nycklarna, och även nu – när alla är inflyttade – upplever jag att det är ett väldigt trevligt område, säger Charlotte Jansson när hon visar runt i den stora bostadsrätten.

Att investera nästan tre miljoner i ett boende som bara finns på ett papper är ju inte självklart.

På andra våningen finns två sovrum, badrum samt en stor öppen del, med en takhöjd på sex meter. Där, i det som nog får kallas husets hjärta, har Charlotte och Andreas ett kombinerat kök och vardagsrum.

– Vi gillar verkligen rymden och att det är en så fin umgängesyta, säger Charlotte innan vi tar en titt på balkongen i andra änden av plan två.

– Den ligger i söderläge och är som ett extra rum – vi satt där jättemycket förra sommaren. Och husen är ritade så att vi inte har några grannar strax intill, utan bara tegelväggar på sidorna. Det gör att det känns lagom avskilt och privat, även om folklivet pågår nere på gatan och på Furulundsskolan mitt emot.

Bild: Jari Välitalo

På tredje våningen finns ännu ett badrum och ett stort sovrum, där halva ytan används som en walk-in-closet (fast utan själva walk-in-fenomenet…).

ANNONS

– Men vi har behållit dörren i hallen utanför – ifall vi eller nästa ägare tänker om. Så vi har en trea, fast det egentligen är tänkt att vara en fyra, säger Charlotte.

Till sommaren väntar hon och sambon tillökning och de tänker sig att de bor kvar i Lundgrens trädgårdar i max fem år – ”sedan tror jag nog att vi kommer att vilja ha ett eget hus och en egen trädgård”.

– Men än så länge är vi supernöjda med vårt boende här. Området är häftigt, med mycket tegel och industrikänsla, samtidigt som det är grönt och fint. De har liksom fått ihop allt med historien.

Mats Nilsson, HFAB.
Mats Nilsson, HFAB. Bild: Ulrika Ahlberg

Just det har varit en grundläggande ambition, säger Mats Nilsson, projektledare på HFAB. Det kommunala bostadsbolaget har byggt 243 hyresrätter och är en av fyra parter som exploaterat Lundgrens gamla industritomt (se faktaruta). De andra tre är Tornet (151 hyresrätter), Systemputs AB (de 18 bostadsrätterna i The Bricks) och Hökerum Bygg (38 bostadsrätter i längor med stadsradhus).

– Detaljplanen, som var klar 2015, har varit tydlig på den här punkten: Så långt det är möjligt ska området vittna om att det här låg ett stort industriföretag under nästan ett sekel, förklarar Mats Nilsson och fortsätter:

ANNONS

– Grundmaterialet i fasaderna är tegel, och vi har även sparat och återanvänt en del tegel från gjuteriet, exempelvis till murar. Och husen är ganska robusta, med bandfalsad plåt på taken. Det är också mycket smidesdetaljer i området.

Bild: Jari Välitalo

I HFAB-husens trappuppgångar har man tapetserat vissa väggar med gamla foton från gjuteriet, och de svartvita bilderna gör att både boende eller besökare påminns om allt det som varit.

Mats Nilsson berättar att man parallellt med detaljplanen tog fram en kvalitetsplan, som skulle säkra att området uppfördes med ekologisk, social och fysisk hållbarhet.

– Det innebär allt ifrån solceller på taken till gedigna material som gör att husen håller länge. Men det gäller också mixen av bostads- och hyresrätter, vilket brukar innebära en bra blandning av människor. Här bor studenter, unga par, barnfamiljer och även en hel del medelålders. Totalt sett har vi dock relativt stor andel yngre i området, och kanske inte så stark senior prägel.

Lundgrens trädgårdar – som enligt Mats Nilsson är HFAB:s största nyproduktionsprojekt i modern tid – består av tre kvarter: Kemisten, Kantorn och Klockaren. De är alla uppbyggda kring en gemensam innergård, med sittgrupper, murar och grönytor.

– Men som du ser är inte gårdarna riktigt klara ännu, både planteringar och gräsytor behöver lite mer tid, säger Mats Nilsson och tillägger att man även har satsat på lokal konst i området.

ANNONS

– Det är två konstnärer, Robert Hais och Kamil A Lukaszewicz, som har fått i uppdrag att skapa verk som passar in i området. Det ska vara klart i sommar.

Lundgrens gjuteri

Mellan 1917 och 2009 bedrev Lundgrens gjuteri verksamhet på tomten där bostadsområdet Lundgrens trädgårdar nu finns.

Företaget inriktade sig på pumpar, golvbrunnar och krantrattar i gjutjärn. Emaljerade badkar i gjutjärn blev en storsäljare efter andra världskriget. Som störst var Lundgrens på 1950-talet med 217 anställda. När företaget lade ner sin verksamhet 2009 demonterades hela gjuteriet och såldes till ett företag i Danmark.

ANNONS