Lulzim Rashiti är tillbaka i Halmstad

För tre år sedan utvisades frisören Lulzim Rashiti och hans familj – eftersom hans arbetsgivare missat att ge honom en löneökning på 273 kronor. Nu är han tillbaka på salongen i Halmstad igen, och väldigt lycklig.

ANNONS
|

Den 8 februari 2018 satte sig Lulzim Rashiti, hans fru och tre barn på ett plan mot Kosovo, efter att Migrationsverket beslutat att familjen skulle utvisas. Lulzim hade då varit i Sverige sedan 2013.

Skälet till utvisningen var att hans arbetsgivare under nio månader 2014 betalat ut 273 kronor för lite i månadslön till honom. Pengarna fick han senare retroaktivt.

– Det var en miss. Det var inget medvetet fel och vi försökte korrigera allting. Men det spelade ingen roll, vi blev tvungna att åka. Vi ville inte gå emot lagen, det hade inte blivit bra för någon, säger Lulzim när HP träffar honom på frisörsalongen han återigen nu jobbar på.

ANNONS

Läs en tidigare artikel om Lulzim: I dag utvisas Lulzim Rashiti med familj

Lagen har ändrats

Numera har lagen som reglerar arbetstillstånd för andra länders medborgare i Sverige ändrats. Mindre misstag gällande lön och andra anställningsförhållanden behöver inte längre resultera i omedelbar utvisning.

Men för Lulzim och hans familj spelade det ingen roll, lagen ändrades efter att beslutet om deras utvisning var fattat. Under de tre åren i Kosovo har Lulzim jobbat som frisör, först hos sin bror och sedan på en egen salong. Men tillvaron har inte varit enkel.

– Vi har hela tiden velat tillbaka, planen var aldrig att bli kvar. Att leva på det sättet orsakar mycket stress. Inte minst för barnen.

Bild: Roger Larsson

Bara några veckor efter att familjen återvänt till hemlandet 2018 ansökte de om nytt arbetstillstånd i Sverige. Beskedet de fått från Migrationsverket var nämligen just detta; att de skulle bli tvungna att ansöka på nytt efter att de lämnat Sverige. De fick veta att det förmodligen inte skulle ta mer än fyra månader tills de kunde komma tillbaka till Halmstad.

– Men inte förrän den 28 december 2020 fick vi kortet i vår hand som skulle det göra möjligt att återvända. Att det blev så försenat berodde mycket på coronapandemin, men oavsett tog det mycket längre tid än vad vi trodde.

ANNONS

Tacksam mot arbetsgivarna

I januari i år var familjen åter i Halmstad. Under hela tiden har de behållit lägenheten på Andersberg. Den har stått och väntat på dem.

– Jag har mina arbetsgivare att tacka för väldigt mycket. De har hjälpt mig under hela den här processen och de har hjälpt mig att delvis betala för lägenheten när vi varit borta.

”Jag är inte orolig, den här gången gör vi allting rätt. Vi kommer att få stanna nu.”

Lulzims fru har fått tillbaka sitt gamla jobb som städerska. Äldsta dottern har fyllt 19 år och ska börja läsa ekonomi på Högskolan i Halmstad till hösten. Sonen börjar på Sturegymnasiet och för yngsta dottern, i dag fem år och född i Sverige, blir det förskola.

– Vi är väldigt lyckliga. Hela familjen är glad att vara tillbaka. Det här är vårt hem, och det har varit underbart att träffa alla kunder igen.

Lulzim har nu ett tillfälligt uppehållstillstånd och arbetstillstånd som ska gälla i två år. Detta kan sedan förlängas i omgångar. Enligt Migrationsverket kan man efter att ha haft arbetstillstånd i 48 månader få permanent uppehållstillstånd.

– Jag vet inte exakt hur det blir nu eftersom jag jobbade i Sverige så många år tidigare. Men jag är inte orolig, den här gången gör vi allting rätt. Vi kommer att få stanna nu.

ANNONS

Läs fler artiklar om Lulzim från 2018:

Nu utvisas frisören och hans familj

Färsk dom ger Lulzim Rashiti nytt hopp

Hela familjen utvisas för 273 kronor

ANNONS