LRF kritiskt till höjd miljötillsynsavgift

Efter årsskiftet får många lantbrukare en höjd kommunal miljötillsynsavgift – och förändringen är allt annat än välkommen.
– Det är många som har reagerat, säger Helen Johansson, ordförande för LRF i Halmstad.

ANNONS
LocationHalmstad, Harplinge||

Det var i juni i år som kommunfullmäktige beslutade om en revidering av avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Beslutet innebär att kommunen – vid beräkning av tillsynsavgifter för bland annat industrier, verkstäder och lantbruk – från och med årsskiftet ska utgå från en ny behovsstyrd modell som har tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Helen Johansson, ordförande för LRF i Halmstad, driver själv lantbruk tillsammans med sin man Anders Gustafsson. Nu reagerar hon på att denna förändring kan leda till att hon och andra lantbrukare får betala omkring 25–50 procent mer i årlig miljötillsynsavgift.

– Det är inte avgiften per timme som har ändrats för oss lantbrukare, utan det är antalet timmar. För mig och min man innebär förändringen att kommunen i stället för att lägga fyra timmar på kontroll av vår verksamhet nu ska lägga sex timmar per år, säger Helen och fortsätter:

ANNONS

– Vi vill veta vad de gör under de här sex timmarna. Hur kommer det sig att de behöver två timmar extra? Vi har ju inte ändrat på vår verksamhet.

Leif Grenlund (S), vice ordförande i miljönämnden, menar å sin sida att den höjda avgiften är nödvändig.

– Tidigare betalade lantbrukarna inte för den reella tid som gick åt till inspektionen, utan kommunen fick skjuta till skattemedel. Problemet med detta är att kommunfullmäktige en gång i tiden bestämde att just inspektionsverksamheten gentemot företagen till hundra procent ska vara finansierad av företagen själva. I och med detta har vi inte möjlighet att subventionera för företagen, och det är därför som denna justering har kommit till, säger Leif Grenlund.

För Helen sträcker sig reaktionen på den höjda miljötillsynsavgiften emellertid längre än så – och hon menar att den höjda avgiften är en del av ett större problem.

– I stället för att se oss som livsnödvändiga säger man hela tiden att vi är en miljöfarlig verksamhet som behöver kontrolleras. Men med utökade kontroller och högre avgifter lägger fler lantbrukare av, och då behöver vi importera mer. Varje krona räknas för oss lantbrukare. Vi har ingen överfull bytta att ösa ur.

I stället för en höjd miljötillsynsavgift är Helens önskemål att man från kommunens håll på sikt hittar ett sätt att samordna den kommunala tillsynen med den tillsyn som utförs av Länsstyrelsen – och att man redan nu satsar på effektivisering.

ANNONS

– Trots att vi betalar en årlig miljötillsynsavgift så blir vi inte kontrollerade oftare än vart tredje år, och då tar inspektionen på gården inte mer än tre timmar. De resterande femton timmarna som läggs på annat borde kunna minskas.

Helens man Anders Gustafsson, som även han är kritisk till den höjda avgiften, instämmer.

– Det borde verkligen gå att effektivisera. Det gör ju vi hela tiden.

ANNONS