Lovskola ger elever chans till höjda betyg

För elever som behöver extra stöd i olika ämnen eller vill komma i kapp anordnas skola på sportlovet. Lovskolan erbjuder eleverna arbetsro, mer tid med lärarna och en chans att höja betygen.

ANNONS
|

Matematik, svenska och engelska är svårast, tycker Mahmoud Eljamal. Han sitter i ett klassrum på Fyllingeskolan och skriver på en uppgift i svenska.

– Jag behöver förbättra mig i de ämnena. Det är fett bra att få extra hjälp av lärarna, säger Mahmoud.

Genom att gå i skolan på sportlovet hoppas han kunna höja sina betyg. Totalt 26 elever i årskurs 6-9 har anmält sig frivilligt och får hjälp med skoluppgifter av nio lärare. Det är en betydligt högre lärartäthet än de är vana vid.

– Vi får bättre hjälp av lärarna och det blir inte en massa prat som på de vanliga lektionerna, säger Nadina Dzanic.

ANNONS

Hon och kompisen Hilda Rask har satt sig i ett hörn för att dyka ner i historieböckerna en stund.

– Vi hade missuppfattat en arbetsuppgift och har inte haft så bra arbetsro på lektionerna, berättar Hilda.

I år är första året som Halmstads kommun anordnar lovskola under sportlovet, nämligen på Fyllingeskolan, Vallåsskolan, Trönningeskolan och i mindre omfattning på Furulundsskolan.

– Tanken är att så många som möjligt ska bli behöriga till gymnasiet. Elever som har svårt att koncentrera sig kan behöva sitta längre perioder med en uppgift, säger Mattias Rubensson, lärare i samhällsorienterade ämnen (SO) och idrott på Fyllingeskolan.

– Många behöver också rutin i vardagen. De har inte mycket annat att göra på sportlovet.

Om satsningen faller väl ut går lovskolan i repris på påsklovet.

Insatsen är inte enbart till för elever som riskerar att bli underkända, utan även för dem som har missat lektioner och skoluppgifter. Eleverna har själva fått uppge vilka ämnen de vill lägga krut på.

– Jag var sjuk en hel vecka och håller på att ta igen en engelskapresentation där vi ska ansöka till ett sommarläger, säger Lucas Persson.

– Lärarna går inte igenom saker den här veckan utan hjälper oss med det vi behöver jobba med, tillägger Simon Pihl.

ANNONS

I uppehållsrummet har Anna Zernina, lärare i engelska och tyska, lagt ut små lappar över golvet. På varje lapp står ett engelskt verb och uppgiften för sjundeklassaren Emre Tchalachkan blir att peka på en lapp i taget och säga ordet i dåtid.

– Jag tror att det kan hjälpa att gå i lovskola. Man får extra hjälp och kommer längre fram i ämnen. Jag har svårt att förstå engelska, men det har blivit bättre, säger Emre.

Han tycker att det är lättare att koncentrera sig när det är tyst runt omkring och när klassrummet inte är fullt av andra elever.

När HP frågar eleverna om vilka ämnen som är svårast svarar de flesta engelska och matematik.

– Många orkar nog inte ens försöka med matten. De ger upp i stället, säger Sofija Kostic.

– Matte går i olika nivåer och förstår du inte grunden så blir det svårt i fortsättningen. Om du inte förstår bråk så blir det svårt med ekvationer, menar läraren Mattias Rubensson.

Att många elever brottas med engelskan är ett större mysterium.

– Engelska dyker upp mer naturligt i vardagen, i olika dataspel och tv-serier, säger Mattias.

Bland elever som behöver extra stöd i skolarbetet är pojkarna i majoritet. De ligger sämre till i betygsstatistiken, både i Halmstad och i övriga riket.

ANNONS

– Flickor är generellt bättre läsare än pojkar och har bra läsförståelse. Detta slår igenom i alla skolans ämnen, säger Mattias Rubensson.

Problem med läsförståelsen i kombination med koncentrationssvårigheter är en svår nöt att knäcka.

– Flickorna utvecklar förmågan att koncentrera sig tidigare än vad pojkarna gör. Om eleverna då får jobba mycket självständigt så blir det jobbigt, menar Mattias.

Allt fler unga flickor lider av duktighetssyndromet.

– Det är klart man har press på sig. Man vill göra sig själv, föräldrar och lärare stolta. Men det är nog värre för vissa andra än för mig, menar niondeklassaren Hilda Rask.

Tilda Göransson känner inte press från lärarna.

– Jag känner i stället press när jag inte kan något. Om jag inte hade gått i lovskola hade jag varit i stallet nu, men jag vill hellre satsa på att höja mina betyg.

Fakta: Bidrag till lovskola

  • Kommunala och fristående grund- och gymnasieskolor kan söka statsbidrag för att ge undervisning under sport-, påsk-, sommar- och höstlov för elever som inte nått eller riskerar att inte få godkända betyg.
  • Utbildningsdepartementet vill införa bestämmelser i skollagen om att huvudmän ska vara skyldiga att erbjuda lovskola i vissa situationer. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.
  • Enligt Skolverket ökade intresset för att söka statsbidrag för lovskola under 2016. Halmstads kommun beviljades 670 800 kronor för lovskola, men enbart för sommarlovet.
  • 2017 uppgår Halmstads ansökan till drygt 1,2 miljoner kronor, 600 000 kronor för sommarlovet och 600 000 för övriga lov.
ANNONS