Ökade leveranser av vaccin och klartecken för att återigen ge Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år har gett skjuts åt vaccinationen i Halland. ”Det ser ut att börja lossna. Och vaccinationsbokningen fungerar nu bra”, säger kommunikationsdirektör Johanna Steier.
Ökade leveranser av vaccin och klartecken för att återigen ge Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år har gett skjuts åt vaccinationen i Halland. ”Det ser ut att börja lossna. Och vaccinationsbokningen fungerar nu bra”, säger kommunikationsdirektör Johanna Steier. Bild: Region Halland och Johan Nilsson/TT

Ljusning på vaccinfronten – fler kan boka tid tidigare

Vindarna vänder snabbt på vaccinfronten. Nu har Halland så pass god tillgång på vaccin att fler kommer att få boka tid tidigare än planerat.
– Det ser ut att börja lossna. Och vaccinationsbokningen fungerar nu bra, säger kommunikationsdirektör Johanna Steier.

ANNONS
|

Vaccinationsbokningen för Hallands 70-plussare fick inte någon drömstart den 11 mars. Först blev både telefonlinjen och den digitala bokningen så överbelastad att många inte kom fram. Därefter kom det överraskande beskedet att vaccinleveranserna skulle minska så kraftigt att bokningen tvingades stänga helt.

Läs mer: Bakslaget: regionen stänger all vaccinbokning

Läs även: Kaosartat när 70-plussare fick boka vaccination

I måndags var det så nypremiär, men denna gång med ett försiktigare upplägg. Istället för att släppa in alla 70-plussare öppnades bokningen enbart för personer födda 1941 och 1942, knappt 2 000 personer.

– Under måndagen bokade cirka 1 600 personer tid, varav cirka 1 200 via telefon. Vi ser gärna att fler bokar digitalt, men vi har nu bemannat upp telefonen så att även om det blir kö så blir man strax uppringd, eller kan försöka lite senare, säger Johanna Steier.

ANNONS

Fler släpps på tidigare

Tanken var att nästa åldersgrupp, de födda 1943 och 1944 skulle släppas på först på torsdag, men eftersom allt flutit på kunde dessa personer välkomnas redan på tisdagen.

– Nu när pausningen av Astra Zenecas vaccin hävts så har vi så pass många doser att vi kan lägga till fler tider. Och kapaciteten att vaccinera finns sedan länge. I morgon släpper vi även på de som är födda 1945, 1946 och 1947 och på torsdag de som är födda 1948 och 1949, berättar Johanna Steier.

Fram till lunchtid på tisdagen hade ytterligare drygt 1 200 personer hunnit boka en tid, varav drygt hälften via telefon.

– Varje grupp som släpps på kan naturligtvis fortsätta boka även när nya grupper släpps in. Släppen kan ses som ett startdatum för olika åldersgrupper. Även de grupper som tidigare erbjudits vaccinering kan boka sig nu, säger Johanna Steier.

Fler doser på väg

En titt i Folkhälsomyndighetens redovisning av hur många vaccindoser som väntas levereras till Sverige den närmaste tiden inger också hopp. Föregående vecka fick Sverige knapp 200 000 doser, den här veckan ökar leveransen till 275 000 för att vecka 14 mer än fördubblas – 546 000 doser (se faktaruta).

– Vi lever i en föränderlig värld. Nu ser det ut att börja lossna, konstaterar Johanna Steier.

ANNONS

Fortfarande är vaccinationen av vårdpersonal dock pausad, liksom för de personer under 65 år som fått en första dos med Astra Zenecas vaccin.

– Vi har inte fått några nya besked kring utredningen av Astra Zenecas vaccin till personer under 65 år. Folkhälsomyndigheten har också förtydligat att vi i första hand ska följa åldersordningen, säger Johanna Steier.

Vid en webbsänd information till invånarna imorgon, onsdag, kommer Region Halland att presentera en uppdaterad vaccinationsplan och berätta om smitt- och vaccinationsläget.

LÄS MER:Nytt endos-vaccin på väg – men inte möjligt att välja

Fakta: Startdatum för olika åldersgrupper

Födda 1942 eller tidigare kan boka från måndag 29 mars

Födda 1944 eller tidigare kan boka från tisdag 30 mars

Födda 1947 eller tidigare kan boka från onsdag 31 mars

Födda 1949 eller tidigare kan boka från torsdag 1 april

För personer födda mellan 1950-1956 återkommer Region Halland med startdatum

Fakta: Nu ökar vaccinleveranserna

Så här ser senaste och kommande vaccinleveranser till Halland ut enligt Folkhälsomyndigheten:

Vecka 12: 6 750 doser, varav 900 från Astra Zeneca och 5 850 från Pfizer.

Vecka 13: 9 650 doser, varav 2 900 från Moderna, 900 från Astra Zeneca och 5 850 från Pfizer.

Vecka 14: 18 160 doser, varav 8 800 från Astra Zeneca och 9 360 från Pfizer.

ANNONS