Det misstänkta momsbedrägeriet skedde under 2014-2015. ”Varför tar man upp det nu?” undrar en av de misstänkta i förhör och undrar om det har kommit tips.
Det misstänkta momsbedrägeriet skedde under 2014-2015. ”Varför tar man upp det nu?” undrar en av de misstänkta i förhör och undrar om det har kommit tips. Bild: TT/Montage

Livsmedelsaktörer i Halmstad misstänks ha tvättat 12 miljoner kronor

12 miljoner kronor i kontanter har hanterats inom vad åklagaren misstänker är ett momsbedrägeri inom livsmedelsbranschen. Företagare i Halmstad åtalas för inblandning i härvan. Fälls företagarna kan de vara tvungna att byta jobb – åklagaren vill inte att de ska få driva företag eller vara en del av branschen längre.

ANNONS
|

I alla fall inte på ett par år.

Åklagaren yrkar att den ene av dem, en företagare med rötterna i Falkenberg, ska förläggas med ett näringsförbud på fem år. Den andre, en företagare i Halmstad, i fyra år.

Går näringsförbudet igenom innebär det inte bara att företagarna inte får fortsätta i sina verksamheter, de får heller inte vara firmatecknare eller sitta i ledningen för något annat företag, och de får inte ta någon ny anställning i den branschen som näringsförbudet gäller, i detta fallet livsmedelsbranschen.

De halländska företagarna misstänks ha tagit emot miljonbelopp i kontanter, pengar som sedan tvättats genom att hanteras med skentransaktioner i syfte att ”dölja att pengarna härrör från brott/brottslig verksamhet, eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna eller dess värde”, enligt åklagaren.

ANNONS

Sålde till ett bolag som inte finns

För företagarnas del innebär det att de har sålt varor till ett tyskt bolag som finns på papper – men inte i verkligheten. Varorna har troligtvis aldrig lämnat Sverige, enligt misstankarna.

Företagarna har fått betalt i kontanter, totalt ett par miljoner var.

”Jag förstår inte vad det är för fel att handla med kontanter?” undrar den ene i förhör.

De båda företagarna säger att de inte haft någon vetskap om att pengarna de tog emot kunde ha koppling till brottslig verksamhet. De har fått betalt och skickat iväg sina varor – inget konstigt med det.

Allt leder till en tredje person

Pengarna och företagarnas vittnesmål leder rakt till en tredje person – en man som tidigare drivit verksamheter i Halmstad. Han misstänks vara den som har försett de båda företagarna med kontanterna. Han ska dessutom ha varit den som förmedlat kontakten mellan företagarna och det tyska skenföretaget, som han själv har koppling till.

På företagarnas vittnesmål låter det som att det är han, den tredje personen, som aktivt sökt upp dem båda och skött det mesta av affärerna.

Åklagaren säger att även om så är fallet så har företagarna i alla fall inte gjort tillräckliga kontroller för att säkerställa att pengarna de tog emot är lagliga.

ANNONS

Behöver inte vara olagligt

Åklagare, Daniel Larson, åtalar dem för grovt näringspenningtvättbrott. Han förklarar skillnaden mellan ”vanlig” penningtvätt och näringspenningtvätt.

– Den stora skillnaden att det vid penningtvättsbrott krävs en tydlig koppling till en brottslig verksamhet som ska ha genererat pengarna, medan det vid näringspenningtvätt inte behövs någon sådan koppling, säger han i en kommentar till åtalet.

– Vid näringspenningtvätt kan det till och med i efterhand visa sig att uppkomsten av pengarna är legitim, och ändå fällas till ansvar. Det är själva risktagandet som straffbeläggs i näringspenningtvätten.

Miljonböter

Utöver näringsförbud vill åklagaren också att företagen som männen varit verksamma i ska förläggas med företagsbot. En miljon kronor för Falkenbergsföretaget, och en halv miljon kronor för Halmstadföretaget.

ANNONS