Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Säsongen är över och från och med måndag är det tomt i livräddartornen mellan Tylösand och Frösakull. Bild: Lina Salomonsson

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Livräddarna i Tylösand avslutar sommaren

Sommaren går mot sitt slut och på söndag halar Livräddarna Tylösand flaggan för gott i år.

En liten styrka kommer att finnas kvar för efterarbete och en del utbildningar på livräddarskolan fortsätter. Men bevakningen av stränderna från Tylösand till Frösakull avslutas.

– Det känns ganska skönt och nu ser vi fram emot nästa sommar, säger Peter Karlborg, ordförande i Livräddarna Tylösand.

Trots tusentals badande vid soliga dagar har ingen drunkningsolycka inträffat. Men dramatiken med incidenter har inte uteblivit.

– Vi fanns där och och hjälpte ett antal personer upp ur vattnet. De hade hamnat i utströmmar eller kommit ut på för djupt vatten. Vi har tagit hand om sjukdomsfall som till exempel personer med andningssvårigheter och gett hjälp vid allvarliga skärsår. Barn har kommit bort från sina anhöriga, vi har deltagit i letandet och till slut har de funnit varandra, säger Peter Karlborg.

Livräddarna har också arbetat en hel del förebyggande genom att prata med badgäster om risker att ha för kul i vattnet.

– Det är en risk att ha flytleksaker i havet vid frånlandsvind. De sticker snabbt iväg ut och plötsligt är man ute på för djupt vatten.

De 110 personer som tjänstgjort vid livräddarstationen har inte alla stått på pass längs strandkanten. Många av dem har varit ledare, simlärare och instruktörer för barn- och ungdomsverksamhet, liksom för utbildningar av livräddare, simlärare och poollivräddare.

På lördag mäter livräddarna sina krafter till havs i tävlingen Tylösand Ocean Cup med deltagare från Sverige, Danmark och Tyskland.