Ligulas vd: ”Egentligen är vårt hotell för stort för Halmstad”


– Vi hade kanske inte gått in i det här om vi hade trott att det skulle byggas ännu ett stort hotell i centrala Halmstad. Det säger Uwe Löffler, vd för Ligula Hospitality Group som ska driva hotellet vid Resecentrum. Nu hoppas han på aktiva insatser för att locka hit fler besökare.

ANNONS
|

Via Ligula driver Uwe Löffler också Good Morning-hotellet på Hallarna, plus att han äger fastigheten vid Centralstationen där Best Western Plus Grand Hotel huserar.

– Så jag har ganska bra koll på marknaden, säger han och fortsätter:

– Statistik från SCB visar att antalet sålda rum i Halmstad i princip har legat still de senaste tio åren. Nu måste politiker, tjänstemän och anställda inom besöksnäringen se till att det händer något i stan, så att det kommer fler besökare. Halmstad är en jättefin sommarstad, men det behövs aktiviteter även resten av året.

”En ökning på nästan 25 procent”

Uwe Löffler plockar också fram beläggningssiffror för 2019 från Visita och redovisar kort:

ANNONS

– Det året fanns totalt 393 000 disponibla hotellrum och av dem var runt 222 000 bokade. Det innebär en 56-procentig beläggning. Med de 242 nya rummen i vårt hotell vid Resecentrum tillförs ytterligare 88 000 rum på årsbasis. Det är ökning på nästan 25 procent.

Frågan är då varför Ligula har valt att satsa så stort i det här läget? Uwe Löffler förklarar att när man, efter många diskussioner, valde att gå in i projektet vid Resecentrum var planerna på ett 16-våningshotell på Österskans – med ytterligare 200 rum – vilande.

– Bygget där hade varit av och på i flera omgångar, och just då såg det inte ut att bli något. Vi hade kanske inte gått in i det här om vi hade trott att det skulle byggas ännu ett stort hotell i centrala Halmstad, säger han och tillägger:

– Att vi skrev på till slut hänger också ihop med att det var en paketaffär med Magnolia, som innebär att vi tillsammans med dem etablerar oss på andra orter, dock inte i närheten av Halmstad.

Part i målet

Uwe Löffler inser att han givetvis är part i målet och att ”det inte är min sak att hindra någon från att etablera sig”, men spontant tycker han att makthavarna i Halmstad borde tänka efter innan de ger klartecken till ännu ett storhotell i stan – i alla fall innan man sett effekterna av Ligulas bygge.

ANNONS

– Om båda hotellen uppförs innebär det att vi ökar den totala rumskapaciteten med cirka 50 procent. Det blir ingen rolig historia för någon, och det kan jag säga med säkerhet: en sådan snabb ökning klarar ingen stad i hela världen.

Det kan jag säga med säkerhet: en sådan snabb ökning klarar ingen stad i hela världen.

Vad gäller hotellet vid Resecentrum meddelar Uwe Löffler att det blir slutbesiktning av bygget i december. I början av nästa år ska en hotelldirektör rekryteras, och under våren kommer man att anställa ett 50-talet personer.

– Det finns inget definitivt datum spikat ännu, men vår förhoppning är att kunna öppna i början av sommaren. Och jag vill påpeka att det ska bli väldigt kul, trots corona och orosmolnen på marknaden. Det blir ett fyrstjärnigt hotell i en helt ny stadsdel, där vi bland annat erbjuder en publik restaurang i bottenplan och en skybar.

Fotnot: Beläggningssifforna som Uwe Löffler hänvisar till kommer ifrån branschorganisationen Visitas rapport ”Topp 100 hotellkommuner”. Där ligger Halmstad för övrigt på 21 plats i rankningen över antal belagda hotellrum år 2019. Det året var 18 anläggningar med i statistiken för Halmstad (antalet kan variera något om ett hotell till exempel är stängt för renovering). I rapporten kan man också se att exempelvis Jönköping ligger på plats 6 (422 011 belagda rum), Umeå på plats 7 (419 412) och Helsingborg på plats 8 (396 231).

ANNONS

Hotellet vid Resecentrum:

Ett av Ligulas så kallade Profilhotels, det nionde i ordningen i Sverige. Prismässigt hamnar det i det ”övre segmentet” och företagets vd Uwe Löffler säger att ett vanligt dubbelrum får en snittkostnad på 1500-1600 kronor per natt. Målgruppen är både affärs- och fritidsresenärer – ”för att få det att fungera måste det bli ett sjudagarshotell.”

Läs mer:

Tid att tycka om hotell slut – nu går processen vidare

Länsstyrelsen starkt kritisk mot planerat hotellbygge

ANNONS