I stället för ohederliga inkomster blir det fängelse i två månader för den 32-årige Halmstadbon som medverkade till Legobedrägeriet på Blocket.
I stället för ohederliga inkomster blir det fängelse i två månader för den 32-årige Halmstadbon som medverkade till Legobedrägeriet på Blocket.

Legobedragaren döms till fängelse för penningtvättsbrott

Polisens spår ledde raka vägen in på 32-åringens bankkonto. Och tingsrätten tvivlar på hans förklaringar. Men han döms ändå inte för bedrägeri, i stället blir det två månaders fängelse för penningtvättsbrott.

ANNONS
|

Mannen åtalades för en lång rad fall av bedrägeri. Spåren från Blocketbedrägerierna ledde polisen hela vägen hem till honom.

Och det var kanske inte så konstigt, kunderna som ville köpa lego hänvisades till honom och hans swischnummer.

Men det var inte han, hävdade 32-åringen i rätten. Under polisförhören teg han bara, men ställd inför rätta kom alltså historien om att en bekant till honom bad om hjälp. 32-åringen ställde bara upp med att ta e,mot betalningar på sitt konto, sedan förde han över pengarna till den namnlöse bekantingen.

Fick 3 000 kronor

Åklagaren lyckades inte förmå 32-åringen att avslöja namnet på bedrägeri-kompanjonen. Mannen är kriminell och 32-åringen fick 3 000 kronor för att hjälpa till.

ANNONS

När tingsrätten summerade målet kom man fram till att 32-åringens förklaringar inte verkade särskilt trovärdiga. Rätten skriver rent ut att uppgifterna ”inte är övertygande” och att det ”framstår inte som sannolikt” om hans berättelse.

Rätten skriver i domen mot honom också att 32-åringens berättelse är ”en efterhandskonstruktion”.

Ingen bevisning

Men trots trovärdighetsbristerna kommer tingsrätten fram till att det Halmstadbon sagt inte var så osannolikt eller orimligt att det helt kan avfärdas. Det finns nämligen ingen bevisning i målet som direkt bevisar att hans historia är påhittad och att 32-åringen därför inte kan dömas för bedrägeri.

Men hans hantering av pengarna knyter honom ändå till ett brott, penningtvättsbrott. Åtalet gäller en lång rad brott, men bara ett av dem rör ett så stort belopp att det når upp till penningtvättsbrott, i de övriga tolv fallen döms mannen för penningtvättsförseelse.

Dömd tidigare

Påföljden två månaders fängelse är en direkt följd av 32-åringens tidigare liv. Han är dömd tidigare för penningtvättsbrott och för en lång rad bedrägerier. Han har dessutom fortsatt begå likartade brott under en pågående skyddstillsyn och kan därför inte anses lämplig för en ”icke frihetsberövande påföljd”.

Han döms också att betala skadestånd till alla de som lurades att köpa varor och att swisha pengar till hans konto.

ANNONS
ANNONS