Legobedragare misstänkt för bedrägerier på Blocket
Blocketköpare från flera orter i Sverige lurades och fick inga varor när de betalade för varorna till en 32-årig Halmstadbo. Mannen nekar och hävdar att han bara upplät sitt konto åt en annan person. Bild: TT

Legobedragare nekar till anklagelserna

Legoannonserna lockade mängder av köpare. Men det var som det brukar: om det låter för bra för att vara sant, så är det sällan sant.

ANNONS
|

Raden av köpare som polisanmälde den 32-årige Halmstadbon sträcker sig över stora delar av landet. Åtalet mot Legomannen omfattar 13 åtalspunkter, varav sju gäller försäljning av olika Lego-produkter.

Det sammanlagda värdet på bedrägerierna är inte alarmerande stort, summan av vad de olika brottsoffren betalat in är 6 860 kronor. I flera av fallen har kostnaden för de utbjudna varorna varit så låg att kostnaden för porto och paket nästan blev lika mycket.

Åklagarens bevisning är tydlig. Alla brottsoffer har betalat till den 32-årige Halmstadbon. Pengarna har tveklöst kommit fram till honom. Det styrks av utdrag från hans bankkonto. Men ingen av köparna fick några varor.

ANNONS

Nästan alla fallen har ett liknande tillvägagångssätt: en kvinna annonserade om saker hon ville sälja på Blocket. När de intresserade svarade fick de svar av en kvinna, som i de olika ärendena hade olika namn och som för varje nytt fall uppgavs ha en olika adresser runt om i landet.

Vägrade prata i polisförhör

När det sedan kom till betalning och att göra upp om vart sakerna skulle skickas skrev hon detaljerat att ”vi ordnar det snabbt” och att ”jag och min sambo...”. Eftersom nästan alla köparna betalade via Swish såg de att Halmstadbons namn kom upp när betalningen genomfördes.

I polisförhör efter att bedrägerierna började utredas och polisen såg att Halmstadbon var mottagare av pengarna vägrade han att medverka. Han svarade inte på någon av utredarnas frågor.

Mobil kopplas till kvinna

Men vid huvudförhandlingen i tingsrätten var hans försvarare, advokat John Gerhardsson, laddad med mängder av argument som åtminstone kastar ett tvivel över bedrägerimisstanken.

Han kunde visa att den person som satt in annonserna på Blocket hade en rad olika e-postadresser som kunde härledas till flera olika europeiska länder, till och med ett antal länder ännu längre bort.

Även de IP-adresser som kopplas till den dator som använts vid annonseringen spårades till en rad olika länder. Och mitt i alltihop redovisade han dessutom att ett mobilnummer som kunde knytas till en kvinna på en ort i Mellansverige.

ANNONS

Spelar bort pengarna

Försvaret av den misstänkte 32-årige Legobedragaren gick sedan ut på att allt var planerat och genomfört av en kriminell person som inte namngavs under domstolsförhandlingen. Och att 32-åringen upplåtit sitt bankkonto mot att han fick en blygsam del av vinsten från bedrägerierna.

Hans grundläggande motiv till att ha gått med på att delta i lurendrejerierna var att han behöver pengar för att kunna finansiera sitt spelande.

Domen i målet meddelas nästa vecka.

ANNONS