Ledarskap får ris och ros i medarbetarenkät

Flera av kommunens skolor behöver förbättra sitt ledarskap. Det visar den medarbetarundersökning som nyligen gjorts. Bäst betyg får Kulturskolan och Åledsskolan medan Österled hamnar i botten. Även Kvibille, Haverdal och Gullbrandstorp hamnar lågt men här är personalen å andra sidan nöjd med arbetsklimatet.

ANNONS
|

Vartannat år genomför kommunen medarbetarundersökningar bland samtliga anställda. HP har granskat resultaten för de olika kommunala grundskolorna.

Undersökningen består av flera delar, men vi har valt att titta närmare på två frågeställningar. Dels vilket betyg ledarskapet får och dels hur stor andel av personalen som skulle kunna tänka sig att rekommendera sin arbetsplats till en vän eller en bekant.

När det gäller ledarskapet har de anställda på respektive skola fått ta ställning till en rad saker, bland annat om man har förtroende för sättet att leda, om personalen får vara delaktig och får uppskattning och om de får hjälp med att prioritera sina arbetsuppgifter.

ANNONS

Kulturskolan i topp

HP har tidigare rapporterat om brister på Österledskolan, som intar jumboplatsen när det gäller avsnittet om ledarskap. Därefter följer Kvibille, Gullbrandstorp, Haverdal, Linehed och Jutarum.

LÄS MER:Förtroendekris på Österledskolan: ”Bubblar på alla håll”

Bäst resultat får Kulturskolan följt av Åled, Bäckagård, Lyngåkra/Steninge och Espered.

Jämfört med snittet för ledarskap i hela barn- och ungdomsförvaltningen placerar sig 17 av grundskolorna under snittet och 15 på eller över snittet. Av de 17 som hamnar under snittet har 10 röd eller gul stapel vilket betyder att åtgärder krävs, respektive att det finns förbättringspotential.

På frågan om personalen kan tänka sig att rekommendera sin arbetsplats har de anställda fått svara enligt en 0–10-gradig skala. De som svarat 9–10 räknas som mycket positiva medan 7–8 är ganska positiva. Övriga blir i undersökningen mer eller mindre negativa.

Här hamnar Kulturskolan i topp följt av Lyngåkra/Steninge, Bäckagårdn, Åled och Frennarp.

Lägst andel anställda som vill rekommendera sin arbetsplats finns på Österled, Linehed, Breared, Valhalla och Jutarum.

En närmare titt på dessa fem visar att på Österleds- och Jutarumsskolan anser personalen att det är ledarskapet som måste förbättras. Men på Valhallaskolan handlar det i stället om den fysiska arbetsmiljön och arbetsklimatet, medan bättre arbetsklimat står högst på önskelistan på Breared och bättre fysisk arbetsmiljö på Linehed.

ANNONS

Bra arbetsklimat

Vissa skolor, till exempel Gullbrandstorp, Haverdal och Kvibille, har – trots låga omdöme när det gäller ledarskap – många anställda som är villiga att rekommendera sin arbetsplats. Anledningen är att man uppger att arbetsklimatet är bra.

Vad händer då rent konkret med resultatet av medarbetarundersökningarna?

– Varje chef ska presentera sitt resultat för sina anställda och det ska göras under våren. Det som identifierats i undersökningen och som behöver förbättras ska sedan integreras i befintliga handlingsplaner och i verksamhetsplanen, berättar Jessica Hansson, HR-utvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Tanken med undersökningarna är att identifiera problem så att arbetsplatsen kan jobba på det som personalen inte tycker fungerar.

– I det stora hela har förvaltningen fina siffror kopplat till närmaste chefer. Med några få undantag är det väldigt gröna siffror och en hög nöjdhet över lag, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef.

Så många kan tänka sig att rekommendera sin skola som arbetsplats:

(i procent)

Kulturskolan: 98

Lyngåkra-/Steningeskolan: 97

Bäckagårdsskolan: 96

Åleds- samt Frennarpsskolan: 90

Frösakulls-, Sofiebergs-, Stenstorps- samt Fyllingeskolan: 88

Gullbrandstorpsskolan: 84

Esperedsskolan: 83

Söndrumsskolan: 82

Haverdals byskola: 80

Klaraskolan: 78

Kvibille-, Vallås- samt Slottsjordsskolan: 75

Eldsbergaskolan: 73

Furulunds- samt Östergårdsskolan: 72

Lummerskolan: 69

Getingeskolan: 67

Trönningeskolan: 65

Brunnsåkerskolan: 63

Andersbergsskolan: 62

Nyhemsskolan: 60

Snöstorpsskolan: 58

Jutarumsskolan: 56

Valhalla- samt Brearedsskolan: 50

Linehedsskolan: 46

Österledskolan: 44

Fotnot: Siffrorna visar de som på en 0–10-gradig skala har svarat 7–10. Siffran är avrundad till närmaste ental.

ANNONS