Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

LBVA: ”Vi har inte överdrivit vattenbristen”

– Vi har inte överdrivit vattenbristen. Det arbete vi dragit igång är inget man gör om inte läget är allvarligt, säger Jan-Åke Hansson, tf förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

LBVA:s nulägesbild är att det är fortsatt mycket låga nivåer i de stora vattentäkterna, men att läget stabiliserats något i de mindre.

– I början av sommaren fick vi flera samtal om sinande brunnar, men de har upphört. Det tyder på att de små magasinen fyllts på, säger Jan-Åke Hansson.

När det gäller SGU:s mer positiva bild av grundvattenläget, menar han att det kan handla om mätning av olika magasin.

– Vi har 24 olika vattentäkter av olika storlek och gör egna mätningar med hjälp av ett antal grundvattenrör. En del fylls på av regn eller vattendrag medan andra är som stora undervattensbehållare som inte fylls på alls.

För vattenförsörjningen i Halmstad och Laholm poängterar Jan-Åke Hansson att det är de stora, djupa vattentäkterna som är viktigast.

– Det är där de stora volymerna finns. De största kan stå för 10-20 procent av dygnsförbrukningen.

Många upplever att vattenbristen uppkommit väldigt plötsligt. Kunde den inte förutses?

– Det är lätt att säga att vi skulle ha gjort något tidigare, men det är framför allt bristen på nederbörd 2015-2016 som gjort att magasinen inte fyllts på. Att hitta nya lösningar tar också tid. Redan för tio år sedan började vi titta på vattenfyndigheter i Brunskog, men bara att få tillgång till marken för provtagning har tagit lång tid. Nu har vi tvångsinköpt den och är äntligen i mål, säger Jan-Åke Hansson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här