Genrebild.
Genrebild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lastbilschaufför misstänkt för grovt rattfylleri

En lastbilschaufför är misstänkt för grovt rattfylleri efter att ha kört lastbil med 2,89 i promillehalt i blodet. Mannen förnekar brott.

ANNONS

Det var i början av juli som lastbilschauffören i 50-årsåldern, från Ukraina, var på väg ner mot Malmö. Mannen uppger i senare förhör att han under färden kände sig normal, annars hade han stannat.

Förare som låg bakom mannen har en annan syn på färden. Det var flera vittnen som kontaktade polisen gällande en lastbil som vinglade över vägbanan på E6:an mot Malmö. Ett av vittnena beskrev det till polisen som att lastbilen ”körde som en orm över vägen”.

En polispatrull fick stopp på lastbilen i södergående riktning efter norra påfarten i Halmstad. Då hade en ambulans som kört ikapp lastbilen legat bakom med varningsblinkers på, för att varna andra trafikanter.

ANNONS

När polispatrullen kommer fram till lastbilen är ambulansman redan framme och undersöker om det är ett eventuellt sjukdomsfall.

Ambulansmannen uppger istället till polisen att mannen luktar alkohol. När patrullen försökte prata med mannen var han såpass berusad att det inte gick att föra en konversation.

På golvet vid förarsätet låg sex stycken tomma starkölsburkar i en kartong.

På plats lyckas inte polisen få mannen att göra ett utandningstest, men 2,5 timme efter gripandet blåser mannen i ett sållningsinstrument. Vid tömning visar den på 1,05 milligram per liter alkohol i utandningsluften, vilket kan jämföras med 2,1 promille i blodet.

Mannen förnekar brott och uppger att han tidigare haft tandvärk och där med sköljt munnen med handsprit. Han uppger att han inte har druckit någon alkohol och att hans körning var normal.

Resultatet på blodprovet som togs i samband med gripandet inkom en vecka senare och visade 2,87 i promillehalt i blodet.

Mannen sitter i nuläget häktad misstänkt för grovt rattfylleri.

ANNONS