Lastbilsägarens eget bildbevis fick hovrätten att riva upp tingsrättens dom och fria honom från fortkörningen.
Lastbilsägarens eget bildbevis fick hovrätten att riva upp tingsrättens dom och fria honom från fortkörningen. Bild: Lina Salomonsson/Arkiv

Lastbilsägare slipper ifrån fortkörningsböter efter eget bildbevis

Halmstadbon kunde inte komma till rättegången, så rätten fick aldrig chansen att se honom livs levande. Och bilderna från fartkameran och körkortet liknade varandra, så han dömdes för fortkörningen.

ANNONS
|

Halmstadbon äger lastbilen som kördes förbi fartkameran vid Fjällgime mellan Halmstad och Oskarström. Lastbilen höll 101 kilometer i timmen, trots att högsta tillåtna hastighet är 90 kilometer i timmen.

Halmstadbon nekade till fortkörningen och saken drogs till huvudförhandling i Halmstads tingsrätt. Den dagen var han ute och körde sin lastbil, blev förhindrad på grund av trafiken och missade rättegången.

Men tingsrätten gjorde en bedömning av det bildmaterial man hade till förfogande, körkortet och fartkamerans bild när lastbilen susade förbi. Likheten – i förening med att det var Halmstadbon som ägde lastbilen – var tillräcklig för att övertyga rätten, som dömde Halmstadbon till 2 000 kronor i böter.

ANNONS

”Gärningen är alltså styrkt”

I domen motiverar rätten att jämförelsen mellan bilderna och ägaruppgiften ställt mot nekandet: ”...ger emellertid vid handen att det var NN som körde lastbilen. Gärningen är alltså styrkt. Den begick i vart fall av oaktsamhet.”

Men Halmstadbon vidhöll att han inte begått brottet. Han överklagade målet till hovrätten och erbjöd sig att ta bild på honom och den som kört för fort. Han erbjöd sig till och med att, om det var möjligt, ta med den riktige fartsyndaren till förhandlingen i hovrätten. ”För att kunna bedöma saken lättare.”

Lika som bär

Hovrätten behövde inte det. Rätten tittade på bilden som Halmstadbon skickat in, såg två män som delvis var lika som bär, men i olika ålder.

Männen var så pass lika varandra att hovrätten nöjde sig med att konstatera att: ”Det som framgår av de åberopade fotografierna medför att det inte kan anses styrkt att NN vid tillfället har kört lastbilen. Åtalet ska därför ogillas.”

ANNONS