Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Efter den här vidriga behandlingen ser jag inte att jag kan återvända till partiet”, säger Lars El Hayek. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv
”Efter den här vidriga behandlingen ser jag inte att jag kan återvända till partiet”, säger Lars El Hayek. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Lars El Hayek lämnar S – blir politisk vilde

Halmstadpolitikern Lars El Hayek väljer att lämna Socialdemokraterna. Han har begärt att få återkalla sitt medlemskap, ett beslut som har kommunicerats till partistyrelsen.
– Efter den här vidriga behandlingen ser jag inte att jag kan återvända till partiet, säger den före detta S-politikern.

Det var i november 2020 som den socialdemokratiska Halmstadtoppen Lars El Hayek stängdes av och uppmanades att lämna sina politiska uppdrag. Partidistriktet i Halland grundade sitt beslut på anklagelser om olämpligt beteende som riktats mot politikern.

Lars El Hayek har inte lämnat sina uppdrag. Däremot har han nu landat i att lämna sitt parti – Socialdemokraterna – efter avstängningsaffären. Beslutet har kommunicerats till partistyrelsen, partidistriktet och arbetarekommunen.

– Det är en total omöjlighet för mig att komma tillbaka till partiet. Det finns inte på kartan att jag kan sitta ner, dricka kaffe och samtala med dessa människor. Inte efter vad de gjort mot mig och hur de skött den här processen. Därför lämnar jag Socialdemokraterna, säger Lars El Hayek och tillägger att han inte lämnar sina grundvärderingar.

El Hayek har tidigare hävdat att han inte fått bemöta de anklagelser som riktas mot honom. Detta har dementerats av Ronny Löfquist, ordförande i Hallandsdistriktet.

LÄS MER: S-politiker tvingas lämna efter anklagelser: ”Jag är oskyldig”

Blir politisk vilde

Lars El Hayek har ett politiskt uppdrag i Halmstad som vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Han sitter också i kommunfullmäktige och har en femteplats på partiets halländska riksdagslista.

Dessa personliga mandat väljer Lars El Hayek att behålla – trots att han lämnar partiet. Han blir därmed det som kallas politisk vilde.

– Jag känner inte att jag är färdig politiskt, jag blev abrupt avbruten. Just nu vill jag fokusera på min hälsa och mitt mående, därefter vill jag återvända till mina uppdrag som politiskt oberoende. Jag var den näst mest kryssade kandidaten valet 2018, och avser att fullfölja mina åtaganden mandatperioden ut, säger Lars El Hayek.

LÄS MER: Tunga S-namn rycker ut till Lars El Hayeks försvar

Han berättar att han ska rösta på de förslag han tycker är bra, driva de frågor han tror på och samtala med alla förtroendevalda.

– Eftersom jag inte har någon partiorganisation att förhålla mig till, kan medborgarnas förslag och idéer uppmärksammas via mig utan att behöva processas i ett parti. Jag vill dock vara tydlig med att jag i grunden är en varm anhängare av den representativa demokratin, men nu är situationen så här.

Du tror inte att ditt förtroende som politiker är skadat efter anklagelserna och avstängningen?

– Ett antal personer i partiet har bidragit till att skada mitt förtroende. Men jag har svårt att se varför händelsen skulle påverka relationen till väljarna. Det är jättesvårt att svara på.

Du har tidigare nekat till de anklagelser som riktats mot dig? Står du fortfarande fast vid det?

– Det har jag gjort till 100 procent sedan dag ett. Det är anklagelser som medvetet regisserats för att skada mig.

Senast Halmstads kommun hade en politisk vilde i fullmäktige var under förra mandatperioden. Då lämnade Bo Fridolph och Arnold Gustavsson sitt parti SPI Välfärden.

LÄS MER: Fridolph lämnar SPI – räddar alliansbudget

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!