Lars Björksell, ny kyrkoherde i Halmstad.
Lars Björksell, ny kyrkoherde i Halmstad. Bild: Pierre Carlsson

Lars Björksell vill lyssna innan han leder Halmstad församling

Sedan i fredags inflyttad och klar. Nu ska nye kyrkoherden Lars Björksell officiellt välkomnas till Halmstad.
– Jag känner mig väl förberedd, säger han.

ANNONS
|

Han har redan varit här sedan sommaren men först i morgon, söndag, sker det officiella välkomnandet när biskop Susanne Rappman hälsar nye kyrkoherden Lars Björksell välkommen till Halmstad. I fredags gick även flyttlasset för Lars och hans fru som vill rota sig i staden.

– Vi har flyttat hit och sålt vårt gamla hus. Det här är inte ett stopp på vägen utan vi ser fram emot att bli Halmstadbor, säger Lars.

Han är visserligen smålänning i grunden men känner att han känner Halmstad väl, då hans fru har släkt i området och hans svärföräldrar haft sommarboende i Frösakull. Uppdraget som kyrkoherde är inte heller obekant för Lars.

ANNONS

– Jag har varit kyrkoherde i nio år och de senaste åren varit nära kyrkoherdar så jag känner mig väl förberedd. Det finns också många här i Halmstad som vill hjälpa till, som är engagerade för att föra kyrkan vidare.

Planen - att inte ha en plan

Från och med söndag är det Lars som ska leda svenska kyrkans arbete i Halmstad och han kommer in i arbetet med en plan som går ut på att han delvis inte har en plan.

– Jag är väldigt skeptiskt till en ledare som kommer in och har en färdig plan. Jag vill lyssna och höra hur vi bäst ska jobba med församlingslivet, gudstjänsten och verksamheten och hur vi bäst jobbar mellan förtroendevalda, chefer, medarbetare och ideella krafter.

Samtidigt har Lars en del områden han vill jobba med under tiden i Halmstad. Till sin hjälp har han sin kompass – ett kompendium som förklarar vad han vill jobba med. Det rör allt från mångfald, diakoni, musik och klimatkrisen, det sistnämnda som Lars menar att han sedan 90-talet sett som en fråga han vill jobba mer med.

– För mig är det en tydligt existentiell fråga som berör oss på djupet. Vi vet att det inte finns obegränsat med resurser och där behöver kyrkan vara en del av dem som tar ansvar tillsammans med politiker, företag och andra. Vi måste också ge hopp om att det finns en framtid, som visserligen inte är lättköpt, och ge en drivkraft att göra vår uppgift.

ANNONS

Vill främja kulturlivet

Som kyrkoherde vill Lars också främja kulturlivet i Halmstad och han har förhoppningar om att hålla författarsamtal och utställningar i S:t Nikolai kyrka. Han menar också att kyrkan ska dra nytta av engagerade ungdomars vilja att driva frågor och utmana gamla tankesätt.

– Jag själv behöver ungdomars sätt att fråga, vilja och våga. De utmanar mig till att vilja och våga.

På söndags inleds, officiellt, hans tjänst i Halmstad när han välkomnas i en coronaanpassad gudstjänst i S:t Nikolais kyrka. Max 50 personer gäller, men kyrkan har gjort det möjligt att delta samtidigt i församlingshemmet, de andra kyrkorna i Halmstad eller hemma via en livesändning.

– En församlings och en kyrkas värde mäts aldrig i kronor, utan i personerna som finns där, deras erfarenheter och samarbetet med andra. S:t Nikolai har stått här i 600 år och jag hoppas att den står kvar i många sekel till, även om inte jag kommer få uppleva det. Kyrkan och trons plats är viktig och ska finnas kvar.

ANNONS