Larmet ljuder och jubilerar men ”ingen effekt i Halmstad”

Vi har väl alla hört honom ljuda och under måndagen var det dags igen för Hesa Fredrik. Det är nu 90 år sedan VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, testades för första gången. Men trots det vet för få vad varningssignalen betyder och hur man ska agera.

ANNONS
|

Det menar i alla fall Marcus Johansson, kriskommunikatör och beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

– Vi har jobbat mycket med att kampanja vad signalen verkligen betyder. Vid hamnbranden 2012, då fick vi ingen effekt i Halmstad. Folk fortsatte som vanligt, vilket är beklagligt, vi ville att folk skulle gå inomhus och lämna innerstan, berättar Marcus Johansson som tycker att medborgare kan bli mer medvetna generellt.

– Har det skett en olycka kanske man ska ta sig från olyckan och ge plats för dem som ska hantera den. Varnas det för dåligt väder och skyfall, kan man förbereda sig genom att till exempel täta utsatta platser på sitt hus.

ANNONS

Signalen sällsynt i skarpt läge

Under måndagen, klockan 15.00, genomförs test av signalen viktigt meddelande till allmänheten, det vill säga det system som ska varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Signalen provas första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december.

Att signalen används i skarpt läge är dock väldigt sällsynt.

– Utomhuslarmet är relativt ovanligt. De senaste tio åren har vi i Halland bara använt det en gång. Då var det i den stora branden i hamnen, när farlig rök var på väg in över stan, säger Marcus Johansson.

VMA finns i flera olika steg beroende på hur allvarlig situationen är.

– Vi kan begära ett VMA i samband med en radiosändning och att det ska synas på text-tv. Vid en nivå till då går radion in och bryter sändningar och på tv rullar det en textremsa. Det viktigaste steget av viktigt meddelande till allmänheten är utomhussignalen.

Om man hör VMA-signalen vid något annat tillfälle än just de fyra testtillfällena så ska man gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventiler samt hålla sig uppdaterad om situationen via exempelvis radio och SVT:s text-tv.

35 stycken utomhuslarm

Men hur fungerar det rent praktiskt egentligen. Vem sätter i gång larmet och var kommer ljudet ifrån?

ANNONS

– I Halmstad sitter det runt 35 stycken utomhuslarm från Skedala i öster, Söndrum i väster, Kärleken i norr och ner till Kistinge i söder, berättar Marcus Johansson.

Cirka 35 utomhuslarm, så kallade tyfoner, finns utplacerade runt om i Halmstad. Under måndagen testades varningssystemet.
Cirka 35 utomhuslarm, så kallade tyfoner, finns utplacerade runt om i Halmstad. Under måndagen testades varningssystemet.

Utomhuslarmen, eller tyfoner som de också kallas, är kopplade till tätorter.

– I Tylösand finns det till exempel inget larm då Tylösand förr sågs som ett sommarstugeområde samt att det inte finns verksamhet som bedöms farlig där, säger Marcus Johansson.

Vrider på en nyckel

Anordningen som aktiverar larmet finns på räddningstjänsten i Halmstad. Ansvarig person vrider på en nyckel och vips så ljuder larmet – ton i 7 sekunder, tystnad i 14 sekunder, ton i 7 sekunder, och så vidare i totalt två minuter.

Den här gången är det dock ingen i Halmstad som aktiverar larmet.

– SOS Alarm har hand om kvartal ett och tre medan vi har kvartal två och fyra, berättar Mats Rydberg, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Viktigt meddelande-signalen kan följas av signalen "Faran över" som är en lång ljudsignal under 30 sekunder.

I både Laholm och Hyltebruk finns det sex utomhuslarm.

Hur Hesa Fredrik blev Hesa Fredrik

Sedan var det det här med namnet Hesa Fredrik. Det sägs ha uppkommit när signalen testades för första gången 1931. Då ska Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, ha påpekat att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.

ANNONS

– Det finns många skrönor och jag vet inte vad som stämmer. Vi säger VMA, men det viktigaste är att folk förstår vad som menas, säger Marcus Johansson.

LÄS MER:Därför fick inte alla varnande sms under branden

ANNONS