Under pandemin passar allt fler på att snickra hemma. Men nu hotas hemmafixarna av virkesbrist, Fredrik Norryd på Beijer Byggmaterial i Halmstad vittnar om att en del produkter börjar ta slut.
Under pandemin passar allt fler på att snickra hemma. Men nu hotas hemmafixarna av virkesbrist, Fredrik Norryd på Beijer Byggmaterial i Halmstad vittnar om att en del produkter börjar ta slut.

Larmet: Brist på virke hotar hemmafixarna

I pandemitider har det blivit extra populärt att bygga om och bygga till i hemmet. Samtidigt råder det nu brist på virke – vilket gör att priserna skenar och hyllorna gapar tomma.
– Virket har gått upp sina 20-30 procent i pris, säger Fredrik Norryd, filialchef på Beijer byggvaruhus Halmstad.

ANNONS
LocationFlygstaden||

Prisökningen och bristen beror på högre efterfrågan hos länder som England och USA, som har haft stora problem med granbarkborrar.

– Dessutom är gränsen mellan USA och Kanada stängd på grund av pandemin, vilket gör att USA vill köpa mer virke av bland annat Sverige. Därför går mycket av det svenska virket på export och när efterfrågan ökar så stiger också priset, säger Fredrik Norryd.

LÄS MER:Renoveringsboom under pandemin

I dagsläget hos Beijer Byggmaterial i Flygstaden är det nu inte lika välfyllt som vanligt i hyllorna.

– Premiumtrallen, den finaste trallen, är nästan slut och det börjar även bli ont om vanlig trall. Det är också kärvt med skivor, plank och reglar, säger Norryd och menar att man inte får inte lika mycket virke från sina leverantörer:

ANNONS

– Sågverken hinner inte med att möta efterfrågan. De jobbar 24 timmar om dygnet men det ska avverkas, sågas, bearbetas och torkas. Det är mycket jobb innan man har en färdig bräda.

Samtidigt, som HP tidigare rapporterat, råder det en renoveringsboom sedan pandemins start när allt fler passar på att bygga om i hemmet.

– Det är betydligt fler privatpersoner i dag som handlar för att bygga. Nu när man inte kan resa gör man i ordning sitt hem i stället.

LÄS MER:Henrik Olander satsar på lyx under pandemin

Vad ska man tänka på som privatperson om man vill renovera i sommar?

– Det viktigaste är att vara ute i god tid så man beställa det man behöver, säger Fredrik Norryd.

ANNONS