I augusti 2019 hittades drygt 130 döda grisar på en gård utanför Halmstad. En lantbruksprofil som varit aktiv inom LRF och Centerpartiet åtalas nu misstänkt för djurplågeri.
I augusti 2019 hittades drygt 130 döda grisar på en gård utanför Halmstad. En lantbruksprofil som varit aktiv inom LRF och Centerpartiet åtalas nu misstänkt för djurplågeri. Bild: Djurrättsalliansen/Djurens rätt/TT Arkiv

Lantbruksprofil åtalas för djurplågeri efter massdöd av grisar

Den brottsmisstänkta grisuppfödaren är en välkänd lantbruksprofil i Halmstad. Han har ett gediget cv med flera förtroendeuppdrag – bland annat inom LRF och Centerpartiet. Profilen åtalas nu för djurplågeri efter händelsen i slutet av förra sommaren då ett 130-tal grisar hittades döda på en gård i Halmstad.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Grisuppfödaren är välkänd inom jordbrukskretsar och har kopplingar till Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Han har vid flera tillfällen figurerat i media och uttalat sig om djurhållningsfrågor. Profilen har exempelvis kallat svensk djurskyddslagstiftning för ”världsbäst”.

För några år sedan representerade han Centerpartiet i Halmstads kommun, och satt som ledamot i en av nämnderna. Han har även privata kopplingar till en tidigare högt uppsatt person inom partiet.

Började äta på varandra – när maten uteblev

I slutet av augusti 2019 begav sig polisen och länsstyrelsen till en gård utanför Halmstad efter en anonym anmälan. På plats hittade de omkring 130 döda grisar.

Omständigheterna kring fyndet ska enligt polisens utredningschef Martin Inglund ha varit otäcka – när utfodringen uteblivit ska grisarna ha börjat äta på varandra.

ANNONS

”Jag är mycket illa berörd av det jag har sett och läst mig till i ärendet. Och jag brukar inte bli berörd”, sa Inglund till HP den 20 september.

Lantbruksprofilen delgavs misstanke och en förundersökningen gällande djurplågeri inleddes.

Under tiden som utredningen har pågått har HP tagit emot frågor inifrån Centern. Enligt uppgifter till tidningen ska händelsen ha varit en elefant i rummet vid några av partiets sammanträden, med tanke på den brottsmisstänktes tidigare uppdrag och kopplingar i övrigt.

Förruttnelsen var så omfattande och huvudsakligen ben fanns kvar. Det går därför inte att fastställa exakt när djuren har dött, konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i sin rapport.
Förruttnelsen var så omfattande och huvudsakligen ben fanns kvar. Det går därför inte att fastställa exakt när djuren har dött, konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i sin rapport. Bild: Polisens förundersökning

Bultade grisarna ”som en maskin”

Åklagare Jörgen Bengtsson har fattat beslut om att väcka åtal mot lantbruksprofilen. Han åtalas för djurplågeri då han misstänks ha övergivit djuren och inte gett dem foder, tillsyn eller omvårdnad.

I andra hand yrkar åklagaren på brott mot djurskyddslagen då lantbrukaren i vart fall inte avlivat grisarna i enlighet med de föreskrifter som finns.

Profilen nekar till djurplågeri, men erkänner brott mot djurskyddslagen. Han hävdar att han avlivat djuren i januari 2019 med bultpistol, fast på fel sätt. Att bulta en gris är endast lagligt i pannan.

”Jag började med en av de större grisarna. Jag slant till och träffade bak i skallen med bultpistolen och djuret föll ihop. Jag visste att det var fel, men blev som en maskin och bara fortsatte bulta resten av grisarna”, berättar han i förhör med polisen.

ANNONS

”När jag var färdig ville jag bara stänga till och gå därifrån. Jag tänkte inte mer på vad jag skulle göra av grisarna”, fortsätter han.

Men varken vid kontrollen på plats, eller vid den obduktion som utförts av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), har man kunnat konstatera hål i skallarna som tyder på att en bultpistol använts.

En tids ekonomiska problem

HP har varit i kontakt med källor som har insyn i verksamheten. Enligt uppgifter ska grisuppfödaren sedan en tid tillbaka haft svåra ekonomiska problem och hans företag ska ha varit hotat av konkurs. Enligt utredning hade lantbrukaren 2018 skulder på flera miljoner hos Kronofogden.

I början av förra året sålde han och en anhörig en gård i Halmstad för närmare 40 miljoner kronor. Affären var nödvändig för att undvika konkurs, uppger tidningens källa.

Lantbrukarens försvarsadvokat Lars Brandel bekräftar att en kärv ekonomisk situation ligger till grund för handlandet.

– Min klient startade smågrisproduktionen 1992 och höll på fram till 2018. Det var dålig lönsamhet i det och han nödgades sälja en av gårdarna som var ett arvegods från hans pappa. Min klient drabbades av utmattningssyndrom och blev psykiskt försvagad, säger Brandel.

De drygt 130 grisar som påträffades döda ska ha varit ”skrotgrisar”, som det av vissa inom näringen kallas, det vill säga grisar som på olika sätt är defekta och därför inte är ”förmedlingsbara” eller går att förvara tillsammans med den ordinarie besättningen.

ANNONS

Dessa grisar var enligt uppgifter inhysta i ett stall på en annan gård än den som grisuppfödaren i början av fjolåret sålde.

LRF Hallands ordförande Anders Richardsson har varit försiktig med att kommentera händelsen, men anser att det som hänt är en stor besvikelse.

– Det är helt otroligt att det kan ske, det finns inte något som helst försvar. Det måste vara någon som inte mår bra, sade han i höstas.

LÄS MER:Massdöd av grisar upptäckt på gård

LÄS MER:Polis: ”När en gris har dött har de andra ätit upp den”

ANNONS