VAN FÖRARE. Att köra traktor faller sig naturligt för Annie Jönsson som går första året på lantbruksprogrammet på Munkagård.
VAN FÖRARE. Att köra traktor faller sig naturligt för Annie Jönsson som går första året på lantbruksprogrammet på Munkagård.

Lantbruket lockar allt fler unga

Att mjölka kor, backa med traktorer och att ha prov i grovfoder är vardagsmat för den växande skaran av elever på Munkagårdsgymnasiet.

ANNONS
|

Christer Holm som är lärare i lantbruksämnena hoppas att trenden med det växande elevantalet håller i sig.

–Näringen behöver arbetskraft. Alla som vill ha jobb får det. Treorna blir uppbokade direkt, säger han samtidigt som han tittar ut över grusplanen där flera traktorer med tillhörande släp kör kors och tvärs.

Eleverna bakom ratten backar smidigt mellan uppradade koner. En av dem är lantbrukseleven Annie Jönsson.

–Jag brukar hjälpa till hemma på gården. Min pappa och bror är lantbrukare och efter utbildningen vill jag fortsätta att arbeta på gården. Men det var i åttan som jag blev intresserad på riktigt och ville följa med ut, berättar hon.

ANNONS

Annie Jönsson är från Ebbarp utanför Laholm och för att slippa pendla bor hon på skolans elevhem.

– Det är jättebra och det finns mycket att hitta på efter skolan. Bland annat spelar vi fotboll och åker iväg och dansar.

En bit från övningsbanan blinkar otåliga koögon åt My Andersson och Julia Hajgato som befinner sig i stallet. Djuren trängs för att få komma fram till eleverna som under eftermiddagen ansvarar för mjölkningen.

–Mitt mål är att bli veterinär och jag valde Munkagård för att jag får mycket praktik och jag kommer närmare djuren här. Jag har alltid hört gott om Munkagård, säger Getingebon My Andersson som går djurinriktningen i årskurs 2.

Intresset för skolans utbildningar har ökat det senaste året. Särkilt bland dem som vill bli framtidens stjärnor inom lantbruk. Elevantalet har nämligen fördubblats på två år.

–Intresset är på väg upp och vi tror att det beror på att vi visar upp skolan mer och att vi erbjuder alla fyra inriktningar, berättar skolans driftchef Stefan Larsson.

Ökningen av elever beror till viss del på att inriktningar flyttades över till Munkagård när Plönninge- skolan lades ned för två år sedan.

ANNONS

–Men ökningen hade varit större om vi haft kvar floristutbildningen och särskolan, men vi hade för få sökande dit. Att vi har tagit en större marknadsandel i dag beror mer på nedläggningen av flera naturbruksskolor i Västra Götaland, säger han.

För att nå ut till ungdomar anordnar skolan prova på-dagar för nior. De senaste tre åren har även åttondeklassare i hela Halland erbjudits ett skolbesök – förra året nappade 300 elever på förslaget.

–Ett besök på skolan är viktigt, det är då som många fastnar för miljön och omgivningarna, säger Stefan Larsson.

ANNONS