Lantbrukare larmar om brist på konstgödsel

Landets lantbrukare dras med ökade kostnader. Alla insatsvaror har blivit dyrare, i vissa fall med flera 100 procent. Nu slår lantbrukare även larm om att det kan bli brist på konstgödsel.
– Det handlar inte bara om höga priser, utan det handlar om att överhuvudtaget få tag på gödsel, säger Anders Richardsson, regionordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

ANNONS
LocationGetinge, Halmstad||

Konstgödsel har stigit kraftigt i pris för landets lantbrukare, vilket HP tidigare har rapporterat om. Men nu varnar LRF och lantbrukare för att det är inte bara är priset som är högre på konstgödsel, det finns en risk för brist. Vilket kan hota nästa års skördar.

– Man måste våga köpa gödsel för priser två eller tre gånger så höga som normalt och sen ha tilltro till att man verkligen får det levererat dessutom, säger Anders Richardsson.

Mycket gödningsmedel tillverkas i Ukraina och Ryssland och nästan all världens gödning tillverkas med naturgas som energikälla.

– Det är både pris och överhuvudtaget tillgång till naturgas som påverkar. Flera fabriker har slutat tillverka gödsel för att naturgasen är för dyr. Det kommer inte finnas gödsel till alla nästa år som det ser ut just nu, berättar Anders Richardsson.

ANNONS

”Vi har inte alternativet att inte odla”

Anders Richardsson berättar att lantbrukare som odlar grödor som kräver stora mängder konstgödsel funderar på att odla något annat, eller till och med göra ett uppehåll. För Getingelantbrukaren Oscar Karlsson är det inte ett alternativ.

– Vi har inte alternativet att inte odla. Vår gård är helintegrerad, vi odlar allt foder som går att odla till grisarna i Sverige, föder upp grisar från födsel till slakt. Det kan man inte bara stoppa. Det finns inget alternativ, berättar han.

Högre priser stoppar inte Oscar Karlsson som hoppas få igen pengarna med högre priser på grisköttet. Det är just tillgången som oroar.

– Gödningsmedel har ökat med 100 procent, vi har beställt men vet inte när, eller om, vi får något. De kanske ringer och säger att de kommer med lite i morgon och sen om ett halvår igen, säger han.

Grisarna på gården producerar gödsel som kan användas på gårdens åkrar, men det räcker inte till.

– Det har kommit uppmaningar om att använda gödsel från djuren på ett bättre sätt för att på så vis minska behovet av konstgödsel. Visst finns det ett stort värde i gödsel från våra grisar, men vi behöver fortfarande konstgödsel. Vi är oroliga inför nästa år, det är nog de flesta lantbrukare, avslutar Oscar Karlsson.

ANNONS

LÄS MER:Halmstads lantbrukare hoppas på en bra skörd

ANNONS