Glada miner. Anders Palm, Magnus Mjörnå och Bengt Laurell har i två år arbetat för att få fiber till området mellan Snöstorps kyrka och Tolarp. Nu ser det ut som det kan bli byggstart redan i höst, via Halmstads stadsnäts konkurrent IP-Only.
Glada miner. Anders Palm, Magnus Mjörnå och Bengt Laurell har i två år arbetat för att få fiber till området mellan Snöstorps kyrka och Tolarp. Nu ser det ut som det kan bli byggstart redan i höst, via Halmstads stadsnäts konkurrent IP-Only.

Landsortsbor välkomnar ny konkurrens

Efter lång väntan på att Halmstads stadsnät ska intressera sig för deras bygd drar de boende kring Årnarp och Tolarp nu en lättnadens suck. – IP-Only har kommit som en skänk från ovan. Stadsnätet verkar ju skita i landsbygden, säger Magnus Mjörnå.

ANNONS
|

Redan för två år sedan bildade de boende kring Gamla Fyllinge, Årnarp, Hult, Öppinge och Tolarp en projektgrupp, som fick i uppdrag att försöka få fiber till området.

– Vi började kolla upp intresset via brev till de boende. Tanken var att bygga upp ett byanät och söka pengar från landsbygdsprogrammet, men vi insåg rätt snabbt att det var ett mastondontarbete, berättar Magnus Mjörnå, som ingår i projektgruppen.

Plan B blev i stället att försöka intressera Halmstads stadsnät för att dra fiberledningar.

– Vi berättade att vi hade en projektgrupp som var beredda att lägga ner mycket arbete, men vi fick ingen respons alls. I ett kort mejl svarade de att de inte hinner med att titta på alla som är intresserade. Man undrar ju vem som är till för vem, säger Bengt Laurell.

ANNONS

– Vår uppfattning är att Halmstads stadsnät plockar russinen ur kakan. De kan tänka sig att dra stråk längs stora vägar på landsbygden, men lämnar oss som bor längre bort utanför, säger Magnus Mjörnå.

När så IP-Only fick avtal med Region Halland om att erbjuda fiber till landsbygden var projektgruppen snabb att ta kontakt.

– Där var gensvaret ett helt annat. Nu blir vi troligen de första i Halmstad som får fiber via IP-Only, säger Anders Palm.

På bara tre veckor har projektgruppen lyckats få nästan 90 procent av de boende att teckna sig för fiber, vilket motsvarar cirka 300 hushåll. Nu blir nästa steg att hjälpa till att ordna markavtal för grävarbetet.

– Vi har åkt runt och pratat med folk och haft en grupp på Facebook, där man kan anmäla sig. Visst har vi gjort mycket av arbetet åt IP-Only, men stadsnätet hade fått samma hjälp om de varit intresserade, säger Magnus Mjörnå.

I sina kontakter med de boende har de mötts av stor uppskattning för sitt arbete och fått bekräftat hur efterfrågat fiber har blivit.

– Vi har ju kopparlina nu och den krånglar så fort det är dåligt väder. Många områden ligger också i radioskugga, så det fungerar inte med mobilt bredband. En säker uppkoppling betyder jättemycket på landsbygden, både för privatpersoner och företagare, och det kommer ju bara fler och fler tjänster via nätet, säger Anders Palm.

ANNONS

Enligt planerna ska nu grävarbetet kunna komma igång under hösten och vara färdigt till nästa sommar.

– Vi har ju inte insyn i ekonomin i projektet, men regionen kommer säkert att få gå in med en hel del pengar. Det känns i alla fall bra att ha kommit så här långt, efter att ha behandlats så nonchalant av stadsnätet, konstaterar Bengt Laurell.

Fakta: Fiber på landet

IP-Only erbjuder fiber enligt en så kallad solidarisk prismodell. Det innebär att alla kunder betalar samma pris – 19 900 kronor – för att få fiber indraget i huset, oavsett hur långt man har till själva huvudledningen. Om projektet inte går ihop ekonomiskt kan Region Halland gå in som medfinansiär enligt ett avtal med IP-Only.

Halmstads stadsnät tar ut en anslutningsavgift på 4 800 kronor och därefter en månadskostnad på 125-165 kronor. I priset ingår vanligtvis en fiberledning fram till tomtgränsen, men på landsbygden kan det vara långa avstånd mellan ledning och boningshus. Kostnaden för att gräva mellan hus och ledning får fastighetsägaren själv stå för.

ANNONS