Lagerlokal i Halmstad övertänd – allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus

Minst 18 enheter från räddningstjänsten var på plats och bekämpade den kraftiga brand som utbröt i en lagerlokal på Stationsgatan i Halmstad. Svart rök spreds över centrum och allmänheten uppmanades att stänga fönster och dörrar och hålla sig inomhus. Under söndagsmorgonen är brandmännen kvar och bevakar de byggnader som skadades i branden.

ANNONS
|

Se även läsarnas bilder från branden här!

Klockan 14.37 inkom larmet om att det började brinna i en industribyggnad på Stationsgatan där det bland annat förvaras bilar och båtar. Genom stan kunde man höra sirener från räddningstjänsten som var ute med 18 enheter, från Halmstad, Laholm och Hylte, för att släcka branden.

– Det brann kraftigt och röken låg kvar besvärande över stan. Vi gick snabbt ut ut med ett viktigt meddelande till allmänheten om att stänga dörrar och fönster och lyssna på radion, berättade Magnus Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten, tidigare på eftermiddagen.

Vid 17.30-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll, vid 21-tiden pågick eftersläckningsarbete och vid 22.30-tiden var en enhet kvar för bevakning.

ANNONS

– Det blev mer och mer lugnt på platsen. Det ryckte och pyrde litegrann och vi gjorde efterbevakning av säkerhetsskäl, sade Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Ingen ska ha skadats i samband med branden enligt brandkåren. Något som också sjukhuset kunde bekräfta på söndagsmorgonen.

LÄS MER: Fabio Ishaq (SD): ”Liv är viktigare än saker”

Branden ska enligt räddningstjänstens uppgifter ha startat under ett pågående arbete inne i lokalerna.

– Vi har en bild av vad som skett men det är inget jag kan gå in på. Vi misstänker dock inte att den var anlagd utan eventuellt att det kan handla om någon form av vårdslöshet, sade Göran Karlbom, vakthavande befäl vid polisen.

Hur farlig var röken?

– Röken betraktade vi som farlig och därför uppmanade vi människor genom VMA, säger Magnus Eriksson.

Även kommunen gick ut och varnade för att det fanns risker för att farliga rökgaser kunde bildas, och att man inte skulle uppehålla sig i rökens vindriktning.

Branden spred sig

Byggnader intill den lagerlokal i vilken branden startade började också brinna.

Tidningens reportrar och fotograf på plats kunde se hur ett flertal bilar och båtar fraktades ut ur lokalerna under tiden branden tilltog.

ANNONS

En av de byggnader som blev övertända är Kite-Kalles lokal. Räddningstjänsten tog sig in i närliggande byggnad med vinkelslip för att se vad som fanns i lokalerna för att rädda det som gick att rädda.

Allmänfarlig vårdslöshet

På söndagsmorgonen är räddningstjänsten kvar på platsen och bevakar området. Det handlar om fortsatt eftersläckningsarbete och att leta efter glöd som kan finnas kvar från eldsvådorna.

– Vi har den under bevakning och kommer fortsätta lyfta på plåtar och liknande för att se om det finns några härdar kvar. Minst tre byggnader är påverkade som vi vet i nuläget. Det är bilar och båtar som har brunnit i de här lokalerna, säger Conny Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

– Ägaren och vittnen kommer att höras om de inte redan har gjort det. I övrigt var vi mestadels där för att bistå med avspärrningarna som sedan hävdes, säger Peter Adlersson, presstalesperson hos polisen.

ANNONS