Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hunden som kvinnan köpte var inte en labradoodle som säljaren hade påstått.
Arkivbild. Blandrasen labradoodle är en blandning av labrador och pudel. Bild: Marko Säävälä/TT

Labradoodlen var ingen renrasig blandras

Enligt ett DNA-test är inte hunden samma blandras som säljaren påstår. Köparen vill ha pengar tillbaka men säljaren hävdar att testet inte är pålitligt. Nu har Allmänna reklamationsnämnden, Arn, tagit ställning i frågan.

Hösten 2018 köpte en kvinna från Halmstad en hund av en uppfödare i Småland. Säljaren garanterade att hunden var av blandrasen labradoodle, alltså en korsning mellan labrador och pudel.

Ett knappt år senare bestämde sig den nya hundägaren för att göra ett genetiskt test på hunden. Ett test som visade att hunden inte är en labrador- och pudelblandning utan att det är en pudel med spår av andra raser. Efter att ha fått det svart på vitt vill nu kvinnan ha pengar tillbaka av säljaren.

Labradoodle ingen godkänd ras

Alexandru Biro som sålt hunden menar att det finns bevis för att hundens föräldrar är av den aktuella blandrasen och vill inte ge kunden några pengar, däremot kan han tänka sig att köpa tillbaka hunden. I sitt svar till Arn förklarar han att testet inte är pålitligt, dels för att det är ”ett billigt kinesiskt test” och för att labradoodle inte är en godkänd ras inom Svenska Kennelklubben.

– Hon vill ha pengar men vill inte lämna tillbaka hunden. Jag ska inte betala utan att ha hunden. Om jag köpt en bil kan jag inte få pengarna tillbaka och behålla bilen ändå, säger han till HP.

Beslut av ARN

Kvinnan har betalat 15 000 kronor för vad hon trodde var en labradoodle och vill därför ha 10 000 kronor tillbaka. När hon inte fick gehör gick hon vidare till Arn.

Allmänna reklamationsnämnden har nu kommit med sitt beslut och rekommenderar säljaren att betala tillbaka 8 400 kronor. Beslutet vilar dels på det genetiska testet som hundköparen gjort. Arn:s beslut är inte tvingande utan en rekommendation, men majoriteten av företagen väljer att följa besluten.

– Jag godtar inte beslutet, vi ska ta det till tingsrätten, säger Alexandru Biro.

”Nämnden anser att det genom det presenterade intyget är bevisat att hunden saknar inslag av labrador. Eftersom hunden, enligt parternas avtal, skulle vara en blandning mellan labrador och pudel så är hunden att betrakta som felaktig i köprättslig mening. Säljaren är ansvarig för felet” skriver Arn i sitt beslut.

LÄS MER: Undvik oseriösa uppfödare vid valpköpet

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!